Állatbarát Alapítvány: Ivartalanítás, nem beszélünk a levegőbe!

Elcsépeltnek tűnhet, de ami fontos, arról sokat is kell beszélni: Alapítványunk legnagyobb részben -az év most már minden időszakában -kidobott, sorsukra hagyott, árván maradt kölyök kutyákat fogad be Állatotthonába. 

 
Az esetek többségében anya nélkül, dobozban, zacskóba összekötve, kukában, vagy az Állatotthon udvarán találjuk, vagy találják meg őket az állatbarátok. Ez kegyetlenség!
 
Alapítványunk ezért is fektet nagy hangsúlyt a preventív védelemre, hogy a nem kívánt, előre nem tervezett szaporulatok tömege ne kerüljön erre a sorsra, ne lepjék el a város, a megye utcáit.
 
Az Állatbarát Alapítvány csak ivartalanított állatokat ad örökbe, a kölyök korban lévő állatokat pedig kötelező, egy előre egyeztetett időpontban visszahozni, hogy átessenek a beavatkozáson.
 
 
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is kiemelten kezeli a kóbor kutyák számának ivartalanítással történő csökkentését, így a megelőzést. Alapítványunkat a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Alap támogatja az ivartalanítás minél szélesebb körű elterjesztésében, valamint, hogy az állattartók közül minél többen ivartalaníttassák kedvenceiket.
 
 
Az ivartalanításról általánosságban
 
 
Az ivartalanítást nagyon sokan, egy véres, középkori, brutális beavatkozásnak látják, amitől kedvencük elveszítheti nemiségét, személyisége megváltozhat...
 
Ezek a megállapítások nem valós tényekre alapulnak. Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.
 
 
Az ivartalanítás ma már az állatorvosok körében rutin műtétnek számít, az esetlegesen fellépő kockázatok nagyon ritkák. Az operáción átesett állatok pár nap alatt kiheverik a beavatkozást, azonban természetesen ehhez is felelős gondoskodásra és odafigyelésre van szükség a gazdák részéről.
 
 
Az ivartalanítás előnyei szuka kutyánknál:
  • A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek
  • A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek
  • Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával
 
Az ivartalanítás előnyei kan kutyánknál:
 
  • Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye
  • Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége
  • A heredaganat kialakulása megelőzhető
  •  Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek
  • Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak
 
 
Kérjük, keressék fel állatorvosukat és érdeklődjenek a műtétről. Egyszeri nagyobb kiadás, azonban a kedvencek és a gazdik is hosszú távon csak jól járhatnak!