Fakitermelési munkák a Sóstói-erdőben

Fakitermelés kezdődött a múlt héten, Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. Mintegy 6,5 hektáros területen, két erdőrészletben végzünk úgynevezett állománynevelési munkát. Erre a visszamaradó állomány jövőbeni jobb növekedésének elérése miatt van szükség: eltávolítjuk az elszáradt-, valamint a nem megfelelő minőségű törzseket. 
 
 
Elsőként egy vöröstölgy-, azután egy akácos állományban dolgoznak az erdészet munkatársai. A fakitermelés az Erdei Tornapályától induló kerékpárút melletti területeken zajlik. Természetesen táblák és szalagok figyelmeztetik erre az erdőjárókat. Terveink szerint november közepéig tart a munka, addig mindenkitől megértést és fokozott figyelmet kérünk. A faanyag jó részét az induló szociális tűzifaprogramban értékesítjük – mondta Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.
 
Fontos megjegyezni, hogy a fakitermelésnél ismét lovat „alkalmazunk”. A kidöntött fákat a fakitermelők nem traktorral vontatják (szakkifejezéssel: közelítik) a megmaradt fák között, hanem egy erősebb hidegvérű ló segítségével. A hosszabb, nehezebb rönköket egyesével húzza az állat, a rövidebb, kézzel mozgatható választékokat pedig egy speciális, könnyen forduló kétkerekű kocsira rakva. Ez a technológia – bár költségesebb és lassabb – mindenképp előnyökkel jár, mert nem okoz károkat a megmaradt fák törzsén, és a talaj felső rétegét sem bolygatja. Ráadásul „zaj- és károsanyagkibocsátás-mentes”, ami rendkívül fontos szempont egy Natura 2000-es oltalom alatt álló parkerdőben. Ezt a módszert az alföldi erdőgazdálkodásban egyre kevesebb helyen használják, nemcsak az anyagi vonatkozások miatt, hanem sajnos egyre kevesebb a hozzáértő szakember is – ismertette Tölgyfa Gábor.