Nyíregyháza önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak fejlesztése

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Nyíregyháza önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak fejlesztése” című pályázatát az NFÜ Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője támogatásra érdemesnek ítélte. 

A projekt összköltsége 438.614.920 Ft, melynek 90%-a, 394.753.428 Ft támogatott.

 
A projekt keretében az Arany János, a Garibaldi utcán és a Csaló közben meglévő út-és járdaburkolatok korszerűsítése történik meg, ezzel elősegítve a csapadékvíz elvezetést is. A Csaló köz - Ószőlő utca csomópontjában gyalog- és kerékpáros átkelőhelyeket építünk, amelynek célja a közlekedésbiztonság javítása.
 
A projekt további részét képezi az Arany János és Szarvas utca csomópontjának körforgalmúra történő átépítése, amely a térség közlekedésbiztonságának jelentős javítását célozza meg. Forgalmi rendje jelenleg jelzőtáblákkal szabályozott, a meglévő burkolatok állaga leromlott, a csomópont kialakítása közlekedésbiztonsági szempontból kedvezőtlen. A gyalogosok biztonságos áthaladása csak két ágon biztosított, a tervezett fejlesztés pedig mind a négy csomóponton biztosítja a gyalogos átkelést. A projekt keretében kiépülő kerékpárút a jelenleg Kereszt utcáig meglévő gyalog-kerékpárút folytatásaként szolgál majd a Vécsey közig, ezzel az Érkert is bekapcsolódik a város kerékpáros közlekedésébe.
 
A projekt nem csupán egy, az önkormányzat nyertes pályázatai közül: ezzel a fejlesztéssel még komplexebb lesz az érkerti város-rehabilitáció, hiszen a körforgalom megépülésével - a Szarvas utca és az Arany János utca kereszteződésében – és az Arany János utca teljes hosszának rekonstrukciójával tovább folytatódik az érkerti városrész komplex fejlesztése.
 

A projekt eredményei

 

Korszerűsítésre kerülő út hossza

2 434 fm

Arany János utca (burkolat felújítás és körforgalmú  csomópont kialakítás)

670 fm

Szarvas utca (körforgalmú csomópont kialakításával érintett szakasz)

207 fm

Kígyó utca (körforgalmú csomópont kialakításával érintett szakasz)

72 fm

Csaló köz (burkolat felújítás)

764 fm

Garibaldi utca (burkolat felújítás)

721 fm

Korszerűsítésre kerülő járda hossza

2 944 fm

Arany János utca

1042 fm

Csaló köz

559 fm

Garibaldi  utca (burkolat felújítás)

1343 fm

Új járda hossza

 

Arany János – Szarvas utca csomópontban

60 fm

Új gyalog kerékpárút hossza

753 fm

Szarvas utcán

706 fm

Csaló közben

47 fm

Felújítandó gyalog kerékpárút:

241 fm