Aktívan a munkáért!

Az „Aktívan a munkáért!” kiemelt projekt az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós társfinanszírozással, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) gondozásában. 

 
A program a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzéseket és egyéb támogató szolgáltatásokat nyújt országosan, mintegy 30 ezer fő részére. A projekt célcsoportjába tartoznak azok a társadalmi csoportok, melyek a jelenlegi munkaerőpiacról kiszorult inaktív személyek, vagy álláskeresők. Ebbe beletartoznak a hátrányos helyzetű, a súlyosan hátrányos helyzetű (legalább 24 hónapja munkanélküliek), és a fogyatékkal élő munkavállalók egyaránt.
 
A projekt helyi nyitó rendezvényei 2013. szeptember 12. és október 17-e között lezajlottak a Türr István Képző és Kutató Területi Igazgatóságain azon szakmai szervezetek és intézmények munkatársai számára, akik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózásában érintettek. A rendezvények elsődleges céljai a projekt helyi lehetőségeinek és eddig elért eredményeinek ismertetése volt, amely összesítve a következő: országszerte több mint 450 toborzórendezvény keretében közel 10.000 jelentkező kompetenciáinak felmérésére került sor, ezek a személyek mentorálásban is részesültek, amelyet országos módszertan szerint végeztek el a területi igazgatóság munkatársai.
 
A felmérés elsősorban azokra az alapkészségekre irányult, melyek a foglalkoztathatóság szempontjából alapkövetelménynek számítanak (pl. olvasás-szövegértés, számolás, anyanyelvi kommunikáció, tanulás tanulása.)
 
A résztvevők egyéni fejlesztési terv formájában személyre szabott tanácsadást kaptak a munkaerő-piaci esélyeik erősítésének lehetőségeiről, így azok, akiknek a készségfejlesztés és a szakmai felkészítés javasolt, képzési programokba csatlakozhattak be, melyeket a projekt térítésmentesen biztosít részükre. Alapkompetencia képzésben eddig több mint 1.000 fő részesült, míg
 
szakmai képzésben közel háromszázan vettek eddig részt. A projekt 2015. májusáig folyamatosan biztosítja a további toborzásokat és a különböző fejlesztési programok indítását.
 
Az alapkompetencia-fejlesztés sikeres elvégzése után a résztvevők egy része további képzésben vehet majd részt, ahol már a munkára szocializáció kapja a fő hangsúlyt. A képzés következő lépéseként a szociális készségek fejlesztése, a szakmai ismeretek, illetve további szakmai képzésekre előkészítés következik. A legjobbak foglalkoztatást elősegítő szakmai gyakorlati képzésen vehetnek majd részt. A képzések elsősorban az építőipari, kézműipari, szociális és egészségügyi szolgáltatási szakmacsoportokat érintik.