Sarkantyús teknősök a Nyíregyházi Állatpark Hüllő ovijában

A kis teknősök 115 nap alatt keltek ki  a park keltető állomásán, a hüllő gondozók legnagyobb örömére. Az 5.5 cm-es 25g-os állatok jól vannak, jelenleg a park Hüllő ovijában cseperednek.

Eleinte  a folyamatosan visszahúzódó szikzacskó táplálta őket, de most 1 hetesen már elkezdtek táplálkozni salátát, fűféléket és zöldségeket is.
 
       A sarkantyús teknős ( Geochelota sulcata ) a fekete kontinens legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, nem ritka a 60-70 kg tömegű példány sem.
 
A páncélja feltűnően domború, a hímeknél emellett jól láthatóak a feltűnően megerősödött és megnyúlt toroklemezek és pajzsok, melyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből.
 
Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez - hiszen állandó 29-30 fok valamint 90%-os páratartalom szükséges-ezért 4 hónappal ezelőtt a gondozók keltetőbe helyezték a pingponglabda méretű tojásokat.
 
 
 
   A Nyíregyházi Állatpark inkubátor háza, más néven Hüllő ovija, a hüllők, kétéltűek szaporodását mutatja be a tojásrakástól az ivadéknevelésig, a növendék állatok gondozásáig, amíg felnőtté nem válnak. A nem mindennapi állatgyűjteményben a látogatók előtt zajlik a napi munka a terráriumokban és az üveglapok mögött
 
Akinek szerencséje van, láthatta tojásból kikelő sarkantyús teknős bébiket is.