Hamvazószerda Csíksomlyón a Mustárházzal

A Mustárház 2014-ben újra elindította ifjúsági demokrácia projektjét „Többség, kisebbség” címen. Ennek kapcsán Székelyföldön jártak a Mustárház és a diák-polgármesteri iroda képviselői.

A programban ezúttal három országból összesen hat város vesz részt, Ausztriából Alsóőr és Felsőőr, Magyarországról Debrecen és Nyíregyháza, míg Romániából Csíkszereda és Gyergyószentmiklós.
 
A program célja, hogy a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd során feltérképezzék az adott településen milyen a  különböző nemzetiségek közötti együttműködés, mivel segíti a többségi társadalom a kisebbségeket, milyen problémákkal néznek szembe helyben és országos szinten.  A fiatalok megismerhetik ebből eredő előnyeiket, hátrányaikat, mindennapi életüket és a találkozók végén mindezt átgondolva ajánlásokat tesznek a helyi érintettek felé.
 
A program során a résztvevő fiatalok találkozhattak Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével, Becze István tanácsossal, valamint a Felcsík Kistérség vezetőivel, Csíkszépvíz polgármesterével, Borszék alpolgármesterével, Maroshévíz képviselőtestületének magyar tagjaival. Aktív párbeszéd alakult ki a találkozókon a döntéshozók és a fiatalok között. A székelyföldi térség specialitását az adja, hogy míg országosan a magyarság kisebbségben van, addig Hargita megyében ez fordított, de különös furcsasága a megye északi részének, hogy ott szintén szórványban élnek a magyarok.
Különös aktualitást adott a találkozóknak, hogy a napokban indul el a Mustárház és 3 csíki térség, település hungarikum projektje.
 
A csoport tagjai a hamvazószerdát Csíksomlyón a kegytemplomban töltötték, de a közelgő március 15-e tiszteletére táblával ellátott keresztet is állítottak a Nyerges-tetői hősi halottaknak.
 
Már az első találkozás zárásaként elmondhatjuk, hogy ez a program olyan gondolatokat indított el, melyek ha átgondolásra kerülnek és leülepednek a fiatalokban, akkor az ajánlások a döntéshozók felé sokkal többet fognak jelenteni, mit üres szólamok. A következő találkozó tervezett helyszíne Ausztria a nyár folyamán.