Rekonstrukciós munkálatok a mátészalkai kórházban

Megkezdődnek a rekonstrukciós munkálatok a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház mátészalkai telephelyén. A „Struktúraváltás a Szatmár-Beregi Kórházak telephelyein” című TIOP- 2.2.6-12/1B-2013-0001 azonosító számú projekt keretén belül elnyert támogatás összege 1 998 648 980,- Ft. 
 
A támogatás 100 százalékos, vagyis vissza nem térítendő. A beruházás kiterjed a fehérgyarmati telephelyre is. A kivitelezés két ütemben valósul meg, mely során építésre, eszközbeszerzésre és informatikai fejlesztésekre kerül sor.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott: a kivitelezési munkálatok 2014. április 3-án kezdődnek meg a Mátészalkai Kórházban. Az első ütemben a mátészalkai központi tömbben található műtőblokk kerül felújításra, jelenleg műszaki állapota nem megfelelő, műszerparkja elavult, cserére, pótlásra szorul. Ezzel egy időben átépítésre kerül a fehérgyarmati telephelyen található Intenzív terápiás osztály is. Ezek a munkálatok körülbelül 100 napot vesznek majd igénybe.
 
A fejlesztés eredményeképpen megvalósul a szakmai feladatmegosztás az egyes telephelyek között.
Az épületfejlesztés során, egyes telephelyeken csaknem teljesen megújul a kubatúra, így az intézményen belüli beteg utak letisztulnak és rövidülnek, a fenntartási költségek csökkenek és ezzel párhuzamosan a betegkomfort javul.
A beszerzésre kerülő korszerű gép-műszerpark biztosítja a kompetencia szintnek megfelelő ellátásokat, és vele a betegellátás biztonságát. A projekt megvalósítása biztosítja az elvárható feladatellátás korszerű feltételrendszerének megteremtését és a gazdaságos működést.
 
A szervezeti struktúra korszerűsítése és átalakítása lehetővé teszi a megyei és regionális ellátórendszerbe történő hatékony szakmai integrációt, a térségi beteg utak rövidülését. A szakmai munka feltételeinek javulása fokozza a betegelégedettséget.
A fejlesztés eredményeképpen fenntartható, korszerű, letisztult szolgáltatási struktúra jön létre, megújul az elöregedett géppark, és ezzel együtt az intézmény érintett részei megfelelnek a minimumfeltételeknek.
 
Javulnak a betegellátás körülményei, ezzel párhuzamosan javul a lakosság életesélye, és nő a biztonságérzete. Javul a munkavégzés biztonsága, a betegek és a dolgozók komfortérzete.
 
A fejlesztés hozadékaként megvalósul a környezettudatos tervezés, lehetőség nyílik az energiafelhasználás és a környezeti terhelés csökkentésére.
 
A fejlesztés eredményeként az egészségügyben dolgozók munkakörülményei javulnak, a megújuló gép-műszerpark újabb diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetését teszi lehetővé, mindezek vonzóvá tehetik a Mátészalkai Kórházat a pályakezdő orvosok, szakdolgozók számára és ezzel javulhat a humán erőforrás helyzet.