Szakmai vizsgák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Közeledik az év vége, a végzős diákok számára ez életük talán első meghatározó olyan helyzete, ahol tudásukról szakértő bizottság előtt kell számot adni. A szakképzésben résztvevő diákok számára nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudásuk megmutatására is sor kerül, mely vizsgabizottságokban a megyei kereskedelmi és iparkamara által delegált, a gazdasági életből érkező szakemberek vesznek részt.

A szakmában jártas vizsgabizottsági tagok ismerik a munkaerő-piac valós igényeit így a végzős diákok esetében valóban az értékes gyakorlati tudást kérik számon, hiszen egy jól képzett szakember álláskeresését jelentősen megkönnyíti n a naprakész, azonnal alkalmazható tudás megléte. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az általa gondozott szakképesítések tekintetében kiemelt szereppel rendelkeznek a szakmai vizsgabizottságok munkájában, hiszen a modulrendszerű elnökét és egyik tagját is a kamara jelöli ki. Az elmúlt évben több mint 700 szakmai vizsgán, 9000 fiatal adott számot tudásáról.  Az új komplex vizsgáztatási rendszer bevezetésével és általánossá válásával ez a feladat még tovább erősödik, hiszen a vizsgabizottság négytagú lesz, melyből három főt a kamara javasol.

 
A vizsgák időszakában tehát még több szakemberre van szükség, akik közül kijelölésre kerülnek a vizsgabizottsági elnökök és tagok, különösen a gazdaság által igényelt szakmákban. A kereskedelmi és iparkamara várja azon szakemberek jelentkezését szakmai vizsgaelnöki és vizsgabizottsági tagi névjegyzékébe, akik vállalják az ezzel járó felelősségteljes feladatot, ezzel is hozzájárulva, hogy valós piaci igényekhez igazodó szakmával rendelkező fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra. Elsősorban a következő szakmacsoportok területén várják a jelentkezéseket: faipar, könnyűipar, gépészet, építőipar, elektrotechnia-elektronika. Emellett természetesen minden más szakmákban lehetőség van a jelentkezésre. A vizsgabizottsági tagi névjegyzékbe kerüléshez a megyei kereskedelmi és iparkamara fogadja a pályázatokat, míg az elnöki pályázatot a Nemzeti Munkaügyi Hivatalban várják. További információkat az alábbi honlapokon olvashatnak az érdeklődők: www.szabkam.hu  és www.nive.hu.