Több mint 800 közfoglalkoztatott a NYÍRERDŐ Zrt.-nél

Április végén fejeződött be a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. téli, hathónapos közfoglalkoztatási programja, amelyben átlagosan 545 főt foglalkoztatottunk. Május első napjával pedig elindult az újabb programunk: ennek során szeptember végéig 815 embernek adunk munkát az észak-kelet-magyarországi állami tulajdonú erdőkben. 

Hajdú-Biharban 30 településről 465, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 60 településről 350 közfoglalkoztatott dolgozik társaságunknál, napi nyolc órában. A program költségvetése 445,5 millió forint, a pénz teljes egészében a Belügyminisztérium támogatásából származik. A forrás a bérekre és járulékokra, munka- és védőruhára, munkába járásra, munkásszállításra, munka alkalmassági vizsgálatra, szervezési költségekre, valamint a program szempontjából nélkülözhetetlen kis és nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésre használható fel - ismertette Szalacsi Árpád, vezérigazgató. 
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan most is kapcsolódik oktatás a programhoz. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjai szervezésében 82 fő várhatóan kisgépkezelő tanfolyamon vesz részt, június közepétől. A közfoglalkoztatottak leginkább az allergén gyomnövények, ezen belül is a parlagfű irtását végzik a legnagyobb óraszámban. Jelentős mennyiségben fordítanak munkát a természeti kárt szenvedett erdőterületek rehabilitációjára. Ártereken – megelőzési céllal – az árhullámok szabad levonulását biztosító munkákat végeznek a közfoglalkoztatottak. Ezen felül vágástakarításokban vesznek részt, erdészeti sétautak, turistautak, tanösvények karbantartását és kijelölését végzik el. Közjóléti eszközöket helyeznek ki és újítanak fel, szemetet, hulladékot gyűjtenek. Részt vállalnak határjelek karbantartásában, valamint tűzmegelőzést szolgáló tevékenységekben is – foglalta össze Szalacsi Árpád.