Mit tegyünk koleszterinszintünk csökkentéséért?

A magas koleszterinszinttel általában nem szoktunk foglalkozni egészen addig, amíg egészségügyi problémákat nem okoz. Sokáig csendesen lappang, s csak akkor üti fel a fejét, amikor már cukorbetegség, magas vérnyomás jelentkezik. A vérben levő káros LDL koleszterin lerakódása szűkíti az ereket, ezáltal kockázati tényezőt jelent az agyvérzés, vagy a szívinfarktus szempontjából. 

A szív-, és érrendszeri megbetegedések hazánkban rendkívül gyakoriak, pedig kialakulásuk megelőzhető lenne életmódváltással. De mi a teendő, ha már arra figyelmeztetett orvosunk, hogy bizony magas a koleszterinszintünk? Van megoldás, vagy egy életen át együtt kell élnünk vele azzal a tudattal, hogy az állapot csak egyre romlani fog?
 
Alapvetően kétféle koleszterint különböztetünk meg, s ami bennünket az egészség szempontjából érdekel, az a már említett LDL szintje. Sok esetben gyógyszeres kezelés válik szükségessé, de az életmód megváltoztatása, a berögződött rossz szokások mindennapokból való kiiktatása gyakran ennél is hatékonyabbnak bizonyul. A flora.hu szakértői továbbá javasolják, hogy rendszeresen fogyasszon olyan szívbarát termékeket, mint amilyen például a Flora pro.active, hiszen a margarin készítése során a hozzáadott növényi szterinek nagymértékben hozzájárulnak a káros LDL koleszterin szintjének csökkentéséhez. 
 
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Különösen fontos odafigyelnie erre akkor, ha felesleges kilóitól is szeretne megszabadulni, hiszen napjaink divatos diétáit ismerve nem biztos, hogy a sztárok által is előnyben részesített drasztikus módszerek bizonyulnak a legjobb döntésnek. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy minden szükséges ásványi anyaggal, vitaminnal ellátja szervezetét, és nem vonja meg a mindennapi energia biztosításához szükséges szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat sem tőle. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában veszi magához ezeket. A margarinokban található telítetlen zsírok a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is elengedhetetlenek. 
 
 
 
A zöldség-, és gyümölcsfogyasztás fontosságára nem véletlen hívják fel a figyelmet a szakemberek, dietetikusok, de hasonlóképp lényeges a teljes kiörlésű gabonák, a sovány húsok fogyasztása is. Legjobb, ha ez utóbbi céljából csirke-, és pulykahúst választ, sőt, a halak is remek döntésnek bizonyulnak. Sajnos hazánk lakossága nem fogyaszt elegendő halat, pedig a ponty, a tőkehal, a fogas, vagy sügér remek fogások alapját képezhetik. Az olajos magvak és a zsíros húsú halak, amilyen a pisztráng, a hering, vagy a szardínia is, nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de ezekkel érdemes mértékkel bánni, éppen úgy, mint a tojással. 
 
Fogyasszon rendszeresen elegendő folyadékot, és ne csak akkor nyúljon a pohárért, ha már megszomjazott. Húsz testsúly kilogrammonként szoktak egy litert ajánlani a szakemberek, ám ebbe természetesen nem tartozik bele a kávé, vagy az alkohol. Ez utóbbival amúgy is érdemes óvatosnak lenni, ugyanis a plusz kilókért éppen úgy felelőssé tehető, mint a magas vérnyomásért, koleszterinszintért, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Rossz szokásainak felhagyását folytassa a cigaretta eldobásával, helyette iktassa be napjaiba a testmozgást, legalább harminc perc erejéig. 
 
Az életmódváltás eleinte bonyolultnak, és nehézkesnek tűnhet, ha már Önbe ivódott a megszokás, de hosszú távon egészsége és közérzete miatt mindenképpen megéri mellette döntenie. Figyeljen a koleszterinszint alakulására, és akár gyógyszer nélkül is helyreállíthatja azt táplálkozási szokásai megváltoztatásával, és a mozgás elkezdésével. 
 
(x)