Nem is gondolná, mióta van margarin!

Mindennap előkerül a háztartásokban és a változatos ízeivel teszi izgalmassá még a legátlagosabb szendvicseket is. Igen, ez nem más, mint a margarin. De belegondolt már abba, hogy mikor kezdte pályafutását az az alapanyag, amely napjainkban csak egy karnyújtásnyira van tőlünk a boltok polcain? 
 
 
A harmoniabanamargarinnal.hu utánajárt annak, hogy milyen múltra tekint vissza mai kedvelt szendvics összetevőnk, és kiderült, hogy  a margarin készítése egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy a francia kormány rájött, az oroszokkal való háborúskodás bizony rányomta bélyegét a vidéki állattenyészésre is. S hogy ez miért jelentett problémát? 
 
A lakosság és a hadserek táplálkozásának alapját is a tejből készült vaj adta, ám állatok híján valami más megoldás után kellett nézni, mely nem csak tartós volt, de laktató és kalóriában is gazdag. Így született meg a mai margarin elődje, amikor III. Napóleon gyakorlatilag pályázatot írt ki e cél megvalósítására. A nyertes Hyppolyte Mége Moriés lett, aki 1869-ben találta fel a margarint, mely szendvicskrémként hamarosan elterjedt Angliában és Franciaországban is. Eleinte kizárólag állati zsiradékból állították elő, majd olyan összetevők is szóba kerültek, mint a pálmazsír. 
 
Az 1800-as évek margaringyárainak létesülése után a következő fordulópontot a háború időszaka jelentette. A táplálkozás rendkívül hiányos volt az anyagiak és az alapanyagok miatt, ekkor került sor, az 1840-es években a margarinok vitaminokkal történő dúsítására. Törvények írták elő, hogy a margaringyártók A, és D vitaminokkal lássák el terméküket, ezzel is elősegítve a lakosság jobb táplálását.
 
 
 
Mintegy 100 évvel az első margarinok megjelenése után már kaphatóak voltak a mai csészés termékek elődjei, melyek vitaminokat, és egyre kevesebb zsírt tartalmaztak. 1991-re datálhatjuk az első olívaolaj felhasználásával készült termékeket, s 1994 óta pedig az Európai Unió is szabályozza a margarinok megengedhető zsírtartalmát. Napjainkban széles választékkal találkozhatunk a boltok polcain, s az ízesített változatoktól kezdve az alacsony zsírtartalmú, szívbarát, sőt, kifejezetten koleszterinszint csökkentő margarinok is elérhető áron szerezhetőek be. 
 
Néhány éve a sajtó és az internet a margarinok veszélyes mennyiségű transzzsír tartalmától volt hangos, de idővel talán sikerül az emberekben ezt a tévhitet eloszlatni, hiszen a készítmény előállítása már nem jár hidrogénezéssel. Ezt az eljárást elfelejtve pedig a boltokba kerülő jó minőségű margarinok minőségi növényi olajokból, növényi zsiradékokból, és vízből kerülnek legyártásra, vagyis a tranzszsírok aránya messze a megengedett alatt marad bennük. 
 
Ha tehát eddig diétás alapelvek, vagy épp az említett tévhit miatt ódzkodott volna a margarin fogyasztásától, kerüljön a jövőben bátran az asztalra ez az alapanyag, hiszen a teljes értékű táplálkozás részét képezi- mint már többször bebizonyosodott. Amennyiben kedveli a házi készítésű élelmiszereket, akár saját maga is megpróbálkozhat a margarin kikeverésével, ehhez remek recepteket talál a világhálón. A hagyományos, bolti margarinokat is feldobhatja egy kis zöldfűszer belekeverésével, a metélőhagymával, petrezselyemmel, kaporral biztosan nem fog mellényúlni. 
 
 
(x)