Trójai faló Nyíregyházán !

Óriási trójai faló jön Nyíregyházára – tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen!

2014. október 1-jén, szerdán 10 órától Nyíregyházán, a Kossuth téren a Föld Barátai Európa nemzetközi akciósorozata keretében, a Magyar Természetvédők Szövetsége és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület egy 8 méter magas, felfújható trójai falóval tiltakozik az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, titkos körülmények között tárgyalt, szabadkereskedelmi egyezmény ellen.  (Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP) 
 
A szervezők az egyezményt „trójai” egyezménynek nevezik, utalva arra, hogy a kereskedelmi egyezménynek rejtett kockázatai, veszélyei vannak, többek között:
 
- „magánbíróságok”, amelyek megbüntethetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit;
 
- növelik a génmódosított növények felhasználását Európában, így fenyegetik Magyarország génmódosítás mentességét;
 
- növelik a rétegrepesztéses technika felhasználását, a palagáz és más környezetszennyező energiaforrások felhasználását.
 
 
Mondj NEMet a „trójai” egyezményre! – hirdetik, a környezetvédők
Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő szabad kereskedelmi egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.
 
Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér
Időpont: 2014. október 1. szerda 10 óra