A Lelki Egészség Világnapja

A mentális zavarokkal szembeni stigma az egész társadalomban jelen van, ez nagy mértékben hozzájárul a társas kirekesztettséghez. A WHO szerint a stigmának károsabb hatása van az egészségre, mint maga a betegség. 

Szakkórházunk nem csak a média megjelenéseivel, de programjaival is szeretné elérni, hogy a mentális betegségben szenvedők megbélyegzését csökkentse, illetve olyan ismereteket is átadjon, amelyek birtokában az egyén is tehet mentális egészsége megőrzéséért.
 
A Világnap apropóján előadásokat hallhatnak a résztvevők  a szorongásról, az agresszió formáiról, arról, hogyan segítenek a társas kapcsolatok a mindennapi életben, illetve miért fontos játszanunk.
 
„Testünk és lelkünk harmóniája összekapcsolódik, egyik a másik nélkül nem teljes. Épp ezért a legfontosabb, hogy szeressünk, átérezzünk és megértsünk, hiszen egyformák vagyunk, pont azért, mert mind különbözünk.”- ezek a gondolatok egy diák lány tollából fakadtak. Ennek a gondolatnak a jegyében a rendezvényhez kapcsolódik az a programsorozat is, amely önkénteseket invitál a szakkórház területére. Együtt könnyebben, közvetlenebbül sikerülhet olyan munkákat elvégezni, amely szépíti környezetünket.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórháza