Márton-napi vigasságok a Múzeumfaluban

„Márton alázatosságában a libák közé rejtőzött az őt püspökké szentelni kívánók elől, azonban az állatok gágogásukkal csakhamar felfedték álcáját.” ─ Így tartja a legenda. Márton személyéhez manapság már a liba-lakomát és az újbor megízlelését kapcsoljuk.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja részeként a Múzeumfaluban látogatóinkkal közösen éltetjük majd eleink Márton-naphoz kapcsolódó hagyományait, s bemutatjuk a jeles nap manapság divatos hóbortjait is!

November 8-án, 10 órától főbejáratunknál fogadjuk vendégeinket libazsíros Márton-falattal, tepertővel és újbor-kóstolóval. A Márton nevűeknek, és a libával érkezőknek (itt szigorúan az élő állatra gondolunk) külön is kedveskedünk majd. Az előétel elfogyasztását követően Anaracsi portánkon tálaljuk a többi fogást: libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával, illetve sütőtök, héjában sült krumpli, forró tea és „libasütemény” is az asztalra kerül.

Az ebédig kiváróknak a többi hacacárét bátran ajánljuk. 10:15 perctől a Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényes bemutatóval szolgálnak, majd 11 órától a Burattinó Bábszínház műsora következik. Bemutatózás közepette, pontban délben kezdik kádármestereink a hordók összehúzását. 13 órától a Kuckó Művésztanya utcaszínházára lesz érdemes odafigyelni, majd 14 órától libaszépségverseny következik. 

Nevezéseket a helyszínen is fogadunk, azonban mindenkit szeretnék jó előre felkészíteni: a belső tulajdonságokon túl a külcsínt is saját elvek szerint értékeli majd a cseppet sem szakértő zsűri, és természetesen a közönség! Tollra menő közdelemre ne számítsanak, egy zsindelyszaggató gágogást azért mindenképpen kicsikarunk. S talán „átjön” az a plusz... 

Kézműves foglalkozásokkal a gyerkőcöket várjuk: lesz liba-hímzés, Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítés, lúdtollal írás, és még mesekuckó is. 

A hiedelem szerint, aki Márton éjszakáján álmodik, az a következő esztendőben boldog lesz. Sőt, aki nap végére spicces az újbortól, azt a gyomor- és fejfájás fogja elkerülni. Arról már nem szól a néphit, hogy pityókásan mifélét lehet álmodni...

A mértékletesség jegyében várjuk Önöket szeretettel a Sóstói Múzeumfaluba, Márton-napi nagyrendezvényünkre!