Miből élünk? - felmérik a háztartások helyzetét

Hajdú-Bihar megyében 6 településen (Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kaba, Körösszegapáti, Tiszagyulaháza), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2  településen (Levelek, Nyíregyháza) zajlik a háztartások életkörülményeit feltáró felmérés, amelynek során 1325 háztartást keresnek fel a KSH munkatársai.

Az adatfelvétel 2014. október 20-án kezdődik és tart egészen december 7-ig Magyarország több településén. Az adatfelvételt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre, kezdeményezője és koordinátora az Európai Központi Bank (EKB). A felmérés hazánkban 167 településen összesen 18 ezer háztartást érint, kijelölésük véletlenszerűen 
 
A felmérés során megkérdezett háztartások válaszadásukkal közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak a háztartások gazdasági helyzetéről. Az Európai Központi Bank a pénzügyi döntések minél körültekintőbb megalapozása érdekében igyekszik információkat gyűjteni az európai háztartások pénzügyi helyzetéről és fogyasztási szokásairól. A felmérés első hulláma az euro övezet tagállamaiban 2010-ben zajlott, második hullámához idén Magyarország is csatlakozik.
 
A kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: interneten vagy kérdező személyes közreműködésével. A háztartásokat felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, az egyedi azonosítás nélkül történik. A válaszoló háztartások 1000 Ft-os étkezési-utalványt kapnak, míg a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között összesen tíz darab táblagépet sorsolnak ki.