Nyíregyházán is megtartották az Erdők Hetét

Színes, változatos programok várták az érdeklődőket Nyíregyházán, az Erdők Hete rendezvényein. A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezte meg a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű rendezvényt. A Sóstói-erdőben, hagyományteremtő szándékkal megrendezett, tanösvény jellegű sétán több mint hétszázan vettek részt. 

Az óvodások és kisiskolások az állomásokon az erdőben zajló munkákkal ismerkedtek. Megtudhatták egyebek mellett, hogy mire lehet használni a fát, hogyan zajlik a fakitermelés, láttak csemeteültetést és makkvetést, valamint megkóstolták a különféle terméseket is. 
 
Az Erdők Hetén került sor a Nyíregyháza felső tagozatos általános iskolai tanulói számára meghirdetett „Kiből lesz az erdész?” akadályverseny döntőjére is. A felhívásra 19 csapat jelentkezett. Egy feladatalap kitöltése után a legjobb hat gárda mérhette össze tudását a Sóstói-erdőben, egy izgalmas akadályversenyen. A legeredményesebben végül a Móricz Zsigmond Általános Iskola Horváth Zsófia, Legény Lili, Szigeti Zsuzsa összeállítású ZSLZS csapata szerepelt.
      
Évek óta hagyomány, hogy ezen a héten rendezzük meg a NYÍRERDŐ Napot az Erdei Tornapályánál. A péntek éjszakai eső sem vette el a kedvet, szép számmal érkeztek a futásra szombat reggel. Végül háromszáznál is többen vállalkoztak arra, hogy valamelyik távot végigfutják. Ezen túl erdészeti munkák bemutatója, madárgyűrűzés, rönkhajítás, kézműves foglalkozások, sorversenyek, vetélkedők várták az érdeklődőket. A nap egyik különlegessége a Stihl Timbersport bemutatója volt, ahol bárki testközelből nézhette végig, hogyan darabolják a törzseket a legkiválóbb hazai fakitermelők. 
 
A Földművelésügyi Minisztérium és a programokat összefogó Országos Erdészeti Egyesület a XVIII. Erdők Hete rendezvényein keresztül a magyar erdők turisztikai szerepére kívánta felhívni a figyelmet. A térségi rendezvényeknek különleges aktualitást adott, hogy a NYÍRERDŐ Zrt. ebben az évben ünnepli alapításának huszadik évfordulóját – foglalta össze Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.