Biztonságos karácsony a cicáknak is

Érdekes, csillogó csomagolópapírok, fények és színes gömbök a fán. A karácsony nem csak a gazdik, de a kis házi kedvencek számára is sok izgalmat tartogat. 

Kisállat tulajdonosként valószínűleg Ön is mókásan élte meg az első együtt töltött ünnepet, amikor a doromboló, mancsos lények először találták szembe magukat az illatos, számukra hatalmas, csillogó karácsonyfával, és a legalább ennyire figyelemfelkeltő karácsonyi dekorációval. Míg a csomagolópapírok problémamentes játékot kínálnak a szőrmókok számára, addig a díszek és az elektromosság számos veszélyt rejt a cicákra nézve. 

 
A Fressnapf most öt hasznos tanáccsal igyekszik segíteni a gazdikat abban, hogy az ünnep a négylábúak számára is balesetmentesen teljen. Lássuk, mire ajánlott különösen ügyelnie, ha macska van a családban! 
 
1. Cicabiztos karácsonyfadíszek 
A karácsonyfán lógó színes, csillogó gömbök igencsak csábítóan hatnak a cicusokra, ám ha összetörik azokat, könnyen sérüléseket okozhatnak saját maguknak. Ezt megelőzendő, hasznos lehet az alsó ágakra olyan cicabiztos díszeket, a szőrmók számára érdekes labdákat, játékokat helyezni, amelyeket bátran pofozhat mancsával, mégis biztonságban lesz.
 
A világító felszereléseket soha ne a talaj közelébe helyezze, hiszen az áramütés veszélyének teszi ki így kedvencét. 
 
 
 
 
2. Biztonságos karácsonyfa
A gyertyák és égősorok jelentette veszélyekre évről-évre felhívják figyelmünket, de arról már ritkábban esik szó, hogy a valódi fenyő mennyi veszélyt rejt magában a család négylábú kedvenceire nézve. A macskák érdeklődve figyelik a csillogó fát, és ha a műfenyő helyett az illatozó, igazi mellett teszi le voksát, ez valószínűleg teljesen megbabonázza majd a cicust. Mivel mászás téren nincsenek akadályok számukra, így érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy mikor marad a macska kettesben az ünnep díszével. A kalandozó négylábú ugyanis akár a szekrényről rá tud ugrani, akár lentről fel tud mászni. Ha a tűlevelek nem tántorították el, akkor akár a lecsorgó gyantát is megkóstolhatja, amiről tudnia kell, hogy kifejezetten mérgező az állatok számára. 
 
A fa felborulásának kockázatát csökkentheti azzal, ha kiköti valahová, így még a mancscsapások és a komisz játék sem döntik majd fel azt. Célszerű a szaloncukrokkal, habkarikákkal is óvatosan bánni, hiszen vannak olyan cicák, amelyek kifejezetten édesszájúak. A Fressnapf.hu azt javasolja, hogy amennyiben a macska mégis hozzájutott az édességhez, és valószínűleg jól belakmározott belőle, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni vele, hiszen súlyos emésztési zavarok, sőt, akár bélelzáródás is lehet a következmény. Különösen veszélyes lehet, ha a cica olyasmit nyel le, amihez zsinór is kapcsolódik.
 
3. Nyugodt légkör biztosítása
A karácsony és a két ünnep közötti napok a rokonlátogatás és a vendégeskedés időszaka, amikor a lakásban jóval többen- sokszor a cica számára idegenek is – tartózkodnak, mint a megszokott hétköznapokon. A macskák többsége nehezen viseli, ha saját territóriumát ismeretlenek lepik el, így könnyen lehet, hogy támadó álláspontra helyezkedik a bársonytalpú kedvenc. Ha gyerekek is érkeznek a vendégsereggel, célszerű a macska számára egy biztos helyiséget rendelkezésre bocsátani, ahová a dögönyöző gyerekkezek nem érhetnek el. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a vendégek gyerekei csúnya macskakarmolásokkal távoznak majd otthonából. 
 
Bár a karácsony mindenkinél kicsit más, mint az év többi időszaka, de nagyon fontos, hogy a cica napirendje ne boruljon fel, és ne okozzon a vendégség számára stresszt. 
 
 
 
4. Óvatosan a girlandokkal!
Sok családban kerülnek girlandok is a fára, amelyek apró gyöngyökből állnak. A doromboló négylábú azonban könnyedén száraz eledelnek, vagy jutalomfalatnak vélhetik a gyöngyöket, melyek nem csak fulladásveszélyesek, hanem lenyelve súlyos betegséget is okozhatnak, ha nem tudnak természetes úton távozni. Jobb tehát, ha a girland helyett textilből, filcből készült díszeket választ, hiszen ezek nem rághatóak, és kevésbé tűnnek érdekesnek, mint a csillogó girlandok. 
 
5. Meglepetés cicáknak
Az ajándékok kibontása a négylábúak számára is mindig izgalommal teli időszak, és az este folyamán szívesen játszadoznak a használt csomagolópapírral, ami csillog, csörög és még a minden extrával ellátott cicajátékoknál is érdekesebbnek bizonyul. Idén lepje meg kedvencét kifejezetten számára készült ajándékkal, hiszen őt is örömmel tölti el, hogy gondolt rá is a gazdi. 
 
 
Boldog karácsonyt kíván a www.fressnapf.hu minden cicatartónak!