Kiemelkedő szezont zárt a Sóstói Múzeumfalu 2014-ben

A jubiláló Sóstói Múzeumfaluban a tél közeledtével csukott kapuk mögött értékeltük 2014-es szezonunkat, s téli álom helyett már a jövő esztendőre készülünk.
Éves statisztikánk elkészítését és kiértékelését követően idén is a minden területen megfigyelhető „gyarapodás” jellemzi legjobban Intézményünket: látogatói létszámunk 69.422 fő volt, amely bő 8.000 fős növekedés 2013-hoz képest. A 7 hónapos nyitva tartási időszakban 10 darab nagyrendezvényünk volt, azonban az áprilisi nyitást megelőzően még 6 alkalmas táncházat is szerveztünk. Területünkön számos családi napot, céges rendezvényt tartottunk, szám szerint 50-et, amely majdnem a tavalyi szám duplája. Múzeumpedagógiai programjaink, kézműves foglalkozásaink és TÁMOP 13 pályázatunk is népszerű volt, 83 foglalkozással tartottunk többet, mint az előző esztendőben. Összesen 508 darabot.5 új kiállítást tekinthettek meg látogatóink: hoztunk Sóstóra ólomkatonákat, emlékeztünk Szűcs Sándor néprajzkutatóra, s a Múzeumfalu 35 évét is összefoglaltuk. 
 
Barabási iskolákban Csutkai Csaba fotóit tettük közszemlére, s az időszaki és vándortárlatokon kívül egy állandó kiállítással is gazdagodtunk: ebben a gyöngy kultúrtörténetét dolgozzuk fel a honfoglalástól napjainkig. Építkeztünk is. Fejlesztési koncepciónk rövid és hosszú távú terveit sikerült egy esztendőben teljesíteni: HURO pályázat keretében megépült Újlétai magtárunk második fele, illetve a Jósa András Múzeum régész kollégáinak közreműködésével, 1,5 hektáron az Árpád-kori ún. Nyíres falu is helyet kapott. Intézményünk alapterülete 9 hektárra bővült.  Építkezéseink sorát folytatva, a hazánkban egyedülálló kismesterség műhelyeink már így is kiemelkedő számát (összesen 12 különféle mesterség bemutatása) két új műhellyel bővítjük: kisvárosi varrodánk és szabóságunk is látogatható és „élő” lesz 2015-ben. 
 
A gyarapodás mellett veszteség is ért bennünket. Április végén égett le faanyag tároló színünk, ahol beépítésre váró épületelemek és javításokhoz, pótlásokhoz használt anyagok is porrá égtek. Szerencsénkre épületeinkben nagyobb kár nem keletkezett. 
 
Köszönjük, hogy kilátogattak rendezvényeinkre és megosztották velünk véleményüket. Szavaikból igyekszünk tanulni, hogy 2015-ben még jobb szezonnal szolgáljunk közönségünknek. 
 
Békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk minden kedves látogatónknak!
 
Sóstói Múzeumfalu