Erdőfelújítás a Sóstói Parkerdőben

Erdőfelújítási munkákat végez a NYÍRVV Nonprofit Kft. a városi parkerdő Nyíregyházi Főiskola és  Sóstói úti Kórház közötti, vasútvonal mellett található fél hektáros területén.
 
Társaságunk 2013-tól fokozatosan, kisebb erdőterületeket érintően, erdőgazdálkodási ütemterv alapján végzi az erdő felújítási munkálatokat. Az átalakításnak köszönhetően az erdőben egyszerre, nagy területen nem történik fakitermelés, így az erdő jó egészségi állapotát és megújulását a lehető legkíméletesebben, az ökológiai szempontok messzemenő figyelembevételével  biztosítjuk.
 
 Az erdőrészen található fák túlkorosak, betegek, az akácok 70-80 évesek, a tölgyek életkora meghaladja a száz évet. A fák egészségi állapota és a balesetek elkerülése érdekében vált szükségessé az erdőrészlet felújítása. A vágási munkák január végén kezdődnek, és tavasszal a területen 3,5 ezer tölgyfa csemetét telepítünk.
 
Korábban hasonló felújítást végzett társaságunk egy közel 2000 m2-es erdőrészleten a sóstói kilátó környékén, ahol az elültetett több ezer facsemete szépen fejlődik, miközben az erdőkép jelentősen nem változott meg.  A mozaikszerű, időben és térben szórt gazdálkodási forma ugyanis biztosítja a folyamatos erdőborítást és védi az erdő életközösségeit.
 
Az erdő fokozatos felújításával egy változatos kor- és fajtaösszetételű erdő, egészséges faállomány kialakítására törekszünk. Hosszú távon minél nagyobb erdőterületen szeretnénk helyreállítani az őshonos gyöngyvirágos-kocsányos tölgyest, hogy a Sóstói Parkerdő évtizedek múlva is a városlakók kedvelt pihenőhelye, Nyíregyháza „zöld szíve” maradhasson.