Fakitermelés kezdődött a Sóstói-erdőben

Fakitermelés kezdődött az év elején a Sóstói-erdőben, a munkavégzés elsősorban a keleti tömbben zajlik, de dolgoznak majd a Hármasdombi nyiladék környékén is. A séta- és kerékpárutak, nyiladékok mentén a veszélyes, kiszáradt fákat távolítjuk el. 

A munkát az erdészeti hatóság rendelte el, a természetvédelmi szakhatóság egyetértésével. A beavatkozásra az erdőjárók biztonsága miatt van szükség. Egyebek mellett a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola által szervezett erdei túrák útvonala is érinti ezt a területet. Aki erre jár, láthatja, hogy a fákat sorszámmal láttuk el, erre a pontos mennyiség meghatározása miatt van szükség. Néhány erdőrészletben, az alföldi erdőgazdálkodásban megszokottnál jóval kisebb területen kezdtünk erdőfelújításokat.

Azokon a helyeken végezzük ezt a munkát, ahol az állomány természetes gyérülése miatt szinte már úgynevezett lékek alakultak ki. A szükséges cserjeirtást már tavaly év végéig elvégeztük, most pedig a meglévő nagyobb fákból termelünk ki annyit, amennyi az erdőfelújításhoz szükséges. Ez a munka mintegy féltucat 0,25 - 0,4 hektáros területet érint. A kitermelt faanyagot jórészt tűzifaként hasznosítjuk, elsősorban a szociális tűzifaprogramban értékesítjük, de lakossági igényeket is kielégítünk belőle.

A kivágott száraz fák tíz százalékát természetvédelmi megfontolások miatt holtfaként visszahagyjuk a területen. A munka előreláthatóan március közepéig tart, addig fokozott figyelmet kérünk az erdőjáróktól - mondta Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.