Hangyász buli a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges csemegével kedveskednek a Nyíregyházi Állatpark gondozói, a Viktória házban élő sörényes hangyászoknak;  lyukakkal ellátott bambuszcsőbe finomságokat –lisztkukacokat, lárvákat és rovarokat – rejtettek, hogy a 60cm hosszú nyelvvel rendelkező állatokat megmozgassák. 
 
Bár a fő táplálékuk a pépes hangyász táp, az élő csemegéért mindent latba vetnek a vendégízületes állatok.
 
A sörényes hangyász a legnagyobb testű hangyászfaj, hosszúkás koponyája, törzsének alakja és hatalmas seprűszerű farka igazán egyedivé teszi. Termetéből adódóan kizárólag a talajon él, s ideje nagy részét azzal tölti, hogy kedvenc eledele, a hangya után kutat negyvenszer kifinomultabb szaglószerve segítségével.
 
A beton keménységű termeszvárakat és a hangyabolyokat hatalmas karmaival játszi könnyedséggel  nyitja ki -melyeket  úgy véd, hogy  járás közben a talpa alá hajlítja és a "csuklójára" támaszkodik -  s mivel nincsenek fogai,  zsákmányát rendkívül hosszú tüskékkel borított nyelvével ragadja ki. Sohasem pusztít el egy hangyabolyt teljesen, így még jónéhányszor visszatérhet. A gyomra is szokatlan, ugyanis nem termel sósavat,a  táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.
Testhőmérséklete az egyik legalacsonyabb az emlősök között, mindössze 32 fok, és hogy alvás közben ne csökkenjen tovább, takaróként használja hatalmas farkát.
 
 
 
A Dél-Amerikában őshonos fajt  csakúgy, mint sok más állatot, az élőhelyének elvesztése veszélyezteti leginkább. Azonban a száraz füves területeken – szintén emberi hatásra – gyakran pusztító bozóttüzek is sok áldozatot követelnek. Számos hangyászt gázolnak el autók, és a kóbor kutyák csapatai is sokat megölnek. Egyes területeken húsukért, máshol pusztán kártevőnek tartva őket vadásznak rájuk az emberek, ezért a Természetvédelmi Világszövetség ( IUCN) sebezhető kategóriába sorolta. 
 
Európa állatkertjeiben jelenleg 130 sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) él. A programot a német Dortmundi Állatkertben vezetik, s a Nyíregyházi Állatpark állatai Manka és Marvin is, az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram keretében élnek az újonnan átadott Viktória házban.