Az Ivartalanítás Világnapja

Nemzetközi szinten több millió állat kóborol az utcákon, hajléktalan kutyák és macskák. Minden országban, minden térségben, minden településen.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több a felelőtlen gazdi, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket vagy felnőtt állatokat. Akik szerencsések, nagy nehezen túlélik a kóbor életet és menhelyre vagy gyepmesteri telepre kerülnek, de nem találnak gazdira, napról-napra tengődnek. Az utcákon élők tovább ivarzanak és újabb és újabb ártatlan lény jön a világra, akikre rendkívül szomorú sors vár.

 
Ez a körforgás sosem szűnik meg, ha mi, emberek nem gondolkodunk felelősségteljesen és nem cselekszünk. Tenni kell érte, hogy csökkentsük és megszüntessük ezt a problémát.
 
Erre a problémára hívja fel a figyelmet az Spay Day, az Ivartalanítás Világnapja, melyet minden év februárjának utolsó keddjén tartanak meg világszerte.
 
Hadd soroljunk fel néhány érvet az ivartalanítás mellett:
 
- csökken a kóborlási vágy, a szexuális agresszivitás
- csökken a balesetből, verekedésből származó sérülések veszélye, a fertőző betegségekben való megbetegedések esélye
- megszűnhet a rosszindulatú emlő-, méh-, petefészek-, illetve here-, mellékhere- és prosztata daganatok kialakulásának veszélye
- elmaradnak az ivarzással járó kellemetlenségek (vérzés, elszökés, idegen kutyák), vagyis az ivartalanított kedvencek tartása kevesebb problémát okoz a családnak.
- megszűnnek a felfokozott izgalmi tünetek, viselkedési kellemetlenségek (vizelettel történő jelölgetések, nyüszítés, nyávogás, párzó mozgások a vendégek lábán stb.)
- nem kell számolni a nem várt szaporulattal
- állatvédelmi szempontból pedig csökken a gazdátlan, kóborló, éhező és betegségeket terjesztő állatok száma
 
Összességében elmondható tehát, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek, mint a nem ivartalanított társaik.
 
Tévhitek az ivartalanításról:
 
- A szukát egyszer meg kell elletni - Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá.
-Az első tüzelést meg kell várni - Ez ugyan sokak szerint valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodjunk hozzá. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel megnő (macskáknál ez 4-5 év).
 
   
- Drága a műtét - Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris nagyobb költséggel jár... Nem beszélve a párzási időszakban elcsavargó állatok kezeltetésének költségéről, ha baleset érné őket vagy az egymással való verekedés során megsérülnének
 
- Elhízik a kutya a műtét után - Ha előfordul, nem a műtét egyenes következménye: a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz.
 
- Az ivartalanítástól megváltozik az állat természete - Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon. Az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.
 
- Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban! - Na, igen. A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy bármire képesek!- A kölyköknek jó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező - Igen. Egyre, kettőre... De mi van a többi 5-6 kiskutyával, aki egy ellés alkalmával születik? Ha minden kiskutyának van biztos helye, akkor hogyan lehetséges, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek mégis tele vannak ? Ráadásul még a tenyésztők sem mindig tudják nyomon követni a kölykök sorsát... Gondoljuk át: ugye nem szeretnénk, ha most mégoly jónak látszó helyre adtuk is, később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezné...
 
 
Amennyiben még nem tette meg Kedves Gazdi, kérjük ivartalanítsa kedvencét. Csak egy műtétre van szükség. Ezzel megkönnyíti az ő és saját életét is és segít egy világ méretű probléma megoldásában!
 
Az Ivartalanítás Világnapjához kapcsolódóan az Állatbarát Alapítvány izgalmas programra hívja az érdeklődőket 2015. február 28-án 9.45 órától a Nyíregyháza, Csatorna u. 2. szám alatti Állatotthonába! 
 
A különleges Örökbefogadó Napon nem csak azokat a leendő gazdikat várjuk, akik új kis kedvenccel szeretnék bővíteni a családjukat, hanem azokat is, akik az ivartalanításról szeretnének többet megtudni! A kilátogatók érdekes előadást hallhatnak az ivartalanítás fontosságáról, előnyeiről, és oktató-műtőnk segítségével a bátrabbak betekinthetnek a kulisszák mögé is!
 
Állatbarát Alapítvány