Farsangi bolondozások táncházzal a Sóstói Múzeumfaluban

Vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Hazánkban a 15. század óta ismeretes, és számos jeles napi szokáshagyomány kapcsolódik hozzá. 
 
A paraszti kultúrában megszokott ideje ez a párválasztásnak, udvarlásnak és házasságkötéseknek is. Szatmárban húshagyókedden „kongózás” közben csúfolták ki a pártában maradt lányokat – pléhdarabot kongatva ablakuk előtt, miközben teli torokból kiáltották: […] Itt maradt az eladó. akinek van nagylánya, Hajtsa ki a gulyára. 
 
A Sóstói Múzeumfaluban február 7-én, 15 órától várjuk vendégeinket, hogy fűtött Újlétai magtárunkban közösen éljük meg felmenőink kacagtató mulatozását, s talán még vénlányaiknak is párt kerítünk!
Egy teljes hónapon át dorbézolhatnánk, azonban nagyrendezvényünk bőséges programkínálatát mi egy napba sűrítjük: Mészáros Attila aranysarkantyús táncos vezetésével a Művészeti Középiskola nebulói alakoskodnak, s okítanak majd szatmári táncokat táncházunkban. 
Falusi csörögefánkkal korgó gyomrú látogatóinkat kínáljuk, kicsiknek és nagyoknak pedig farsangi álarckészítést javaslunk. Mindezt hagyományos technikákkal és anyagokból, de egyedi elképzeléseik megvalósításában is szívesen segédkezünk.
 
Ha már volt részük ilyen vigadozásban, akkor bátorítás nemigen szükséges. Aki azonban még nem járatos efféle hacacáréban, az feltétlenül töltse nálunk a délutánt!   Téli falusi vigadalom egyébként sem hiányozhat élményeik közül… A belépés mindenki számára ingyenes!