Rengeteg a kidobott kiskutya, kiscica Nyíregyházán!

Az elmúlt napokban sajnos az emberi felelőtlenség és kegyetlenség áldozatává váló újabb és újabb kölyök állatok kerültek Alapítványunk gondozásába.
 
A „gazdák” különböző – humánusnak nem nevezhető – módokon szabadulnak meg a nem kívántvagy feleslegessé vált szaporulattól. Néhány napos élőlények kezdik utcára, szemétre dobva, zsákba vagy nylon szatyorba kötve ártatlan életüket.
 
Néhány napja egy zsákba kötve hagyott magára valaki Balkányban 3 kölyökkutyát és 3 apró cicát. A kutyák kb. 4­5 hetesek lehetnek, a cicák pedig néhány naposak. Egyértelműen az anyjuk mellett lenne még a helyük. Mégis valaki lassú kínhalált szánt osztályrészül az ártatlan állatoknak és a "feleslegessé" vált macska és kutya­szaporulattól így, egy füst alatt szabadult meg. Egy újabb nap újabb kidobott állatokat hozott. A nyíregyházi Debreceni úton egy bokor alá dobott valaki hat, néhány napos kölyökkutyát. A bejelentést követően azonnal a helyszínre sietett mentőautónk, de sajnos már csak 5 picit sikerült megmenteni, egy kiérkezésünkig meghalt.
 
Tegnap pedig iskolába siető gyerekek találtak Nyíregyháza belvárosában egy törölközőre kirakva három újszülött kutyát. Kihűlve, kiszáradva, teljesen kiéhezve hagyta őket valaki magukra. Láthatóan szinte azonnal elvették őket az anyjuk mellől.
 
 
 
Az árván maradt apróságok számára szerencsés esetben sikerül dajkaállatot találni, így biztosítani számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej felvételét, hiszen életük első néhány napjában így szerzik meg az életben maradáshoz szükséges megfelelő védettséget.
 
Mivel a gazda által kidobott, magára hagyott újszülött állatoknak nem adatott meg, hogy anyjuk biztonságában fejlődjenek, így önzetlen állatbarátok vagy állatvédők próbálják felvállalni a pótmama szerepet. Ez 2­3 óránkénti táplálást jelent, éjjel­nappal, mely igen csak embert próbáló feladat. Ráadásul föcstej hiányában a védettség mesterségesen nehezen biztosítható.
 
 
 
 
A fialási időszakokban kidobott kölykök tömegének elhelyezését az állatmenhelyek, gyepmesteri telepek már nem tudják ellátni. Egyetlen megoldás a megelőzés, így az ivartalanítás! Az őszi és tavaszi időszakban nagyon sok állatorvosi rendelő hirdet kedvezményes ivartalanítási lehetőséget, és állatvédő szervezetek is igyekeznek segíteni a rászorulókat.
 
Egy ideális világban minden kutyának, macskának lenne gazdája. Addig míg az utcán magukra hagyott, éhesen kóborló állatok ezrei élnek, ne szaporítsuk a számukat tovább felelőtlenül.
 
IVARTALANÍTSUNK!