Programok a Madarak és Fák Napja alkalmából Nyíregyházán

Programok a Madarak és Fák Napja alkalmából Nyíregyházán Május 10-e a Madarak és Fák Napja, először 1902-ben, éppen Magyarországon szerveztek programot azért, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a természet védelmének fontosságára. A Tuzson János Botanikus kertben több mint kilencszáz nyíregyházi gyerek vett részt a már hagyományos rendezvényen.

 A szervezésben és a lebonyolításban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kaktusz-ház Építése Alapítvány, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet és Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola munkatársai is szerepet vállaltak.

A nap folyamán a gyerekek fakorongokra festettek, madárodúkat készítettek, ügyességi játékokon vettek részt. Ezeken túl fa- és cserjefajokkal ismerkedtek, valamint a fa felhasználási területeiről is információkhoz jutottak. Elültették az Év Fája, a kocsányos tölgy egy csemetéjét is a botanikus kertben. 

 
A Madarak és Fák Napja alkalmából versenyeket is hirdetett a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája. Az alsó tagozatos általános iskolások akadályversenyének döntőjét 2015. május 13-án rendezték meg a Sóstói-erdőben, az „Erdész-szemmel” tanösvényen. 

Egy előzetes feladatlap kitöltése után itt a legjobb nyolc csapat mérte össze tudását. A gyerekek a fásszárúak és madarak ismeretéből adtak számot játékos feladatok megoldása során. Emellett volt olyan állomás, ahol ügyességüket tették próbára, sőt még dalra is fakadtak. 
A végeredmény:
 
1. Környezetvédők /Simon Alíz, Dauda Tamás, Szabados Benedek/ Zelk Zoltán Általános Angol-német Kéttannyelvű Iskola 
2. Rigótrió / Hrotkó Laura, Minya Viktória, Chrien Balázs/ Kodály Zoltán Általános Iskola
3. Csodás Baglyok/Tamaskovics Panna, Fazekas Patrik, Kostyál Gábor/ Zelk Zoltán Általános Angol-német Kéttannyelvű Iskola  
 
Egy nappal később ugyancsak a Madarak és Fák Napja programsorozat részeként került sor az erdészeti erdei iskola óvodás szavalóversenyére, amin 12 óvodából 36 gyermek vett részt. Magyar költők vadon élő állatokról szóló versei hangzottak el, s a kis előadók nagy élményt szereztek a zsűrinek, a szülőknek és kísérőknek egyaránt. 
 

Helyezettek:
 
Kiscsoport 
1. Szabó-Fige Zsófia – Eszterlánc Északi Óvoda Krúdy Gyula utcai Telephely
2. Kaibás Rebeka – Északi Óvoda Krúdy Gyula utcai Telephely 
 
Középső csoport
1. Pataki Szabolcs – Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda
2. Mató Réka – Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény
3. Markovits Koppány Tamás – Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény
 
Nagycsoport       
1. Inzsöl Zsófia – Eszterlánc Északi Óvoda Krúdy Gyula utcai Telephely
1. Szántó Anna – Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény
2. Fehér Patrik – Tündérkert Keleti Óvoda / Kert köz
3. Tarek Judit Heba – Eszterlánc Északi Óvoda Napsugár Tagintézmény
 
Gratulálunk a felkészítőknek és a minden résztvevő gyereknek!