Régészet Napja 2015

Régészet Napja 2015 a Jósa András Múzeumban és a Sóstói Múzeumfaluban

A Magyar Régész Szövetség ebben az évben is meghirdeti a Régészet Napját, melyhez a Jósa András Múzeum is csatlakozik. Az idei év központi témája a "Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig".

A Magyar Régész Szövetség ajánlása szerint e program fő célja ebben az évben is a régészet, mint tudomány bemutatása, a régészeti kutatások friss eredményeinek népszerűsítése. Most elsősorban a tudományos munka módszertanára szeretnék irányítani a figyelmet: hogyan fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, és hogyan rekonstruálja ezek alapján a múlt egy szeletét.

Európa számos országában és Amerikában is már évek óta hagyomány egy napot ennek a tudományágnak szentelni, hogy minél közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a régészet izgalmas és rejtélyes világát. Ennek eredményeit, valamint az érdeklődés nagyságát látva határozta el a Magyar Régész Szövetség három tagja, azaz a szervező csapat, hogy ezt a kezdeményezést Magyarországon is érdemes megvalósítani. 
A szervezők:
Dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus, a Magyar Régész Szövetség elnöke
Mérai Dóra régész, művészettörténész, a Magyar Régész Szövetség elnökségének tagja
Király Ágnes régész, a Magyar Régész Szövetség tagja
 
A Jósa András Múzeum első alkalommal csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melynek kertében színes és érdekes programokkal várjuk két helyszínen az érdeklődőket.
 

2015. május 29. (péntek)

 
Az első nap helyszíne a Jósa András Múzeum, ahol az alábbi programok közül lehet csemegézni, melyekre érdemes előzetesen regisztrálni: 
 
PÉNTEKI Programok: 
 
-„Miből lesz a cserebogár”- bepillantás egy restaurátorműhely kulisszatitkaiba.
 A látogatók, csoportok egy kisfilm keretében ismerkednek meg a restaurátorok munkájával. Ezután kerül sor a gyakorlati bemutatóra, melynek keretében a résztvevők is részt vehetnek a kerámiák összeragasztásában, kiegészítésében. A foglalkozás során műtárgymásolatok elkészítésére is lehetőség nyílik. 
A program időtartama kb. 1 óra 20 perc 
Időpontok: 8.30, 12.30, 14 óra
 
 
- „Hogyan dolgozik a régész?” PowerPointos bemutató egy régész előadóval, aki általános bevezetést tart a régész munkájáról, a leletfelderítéstől a leltározásig.
A program időtartama: kb. 45 perc. 
Időpontok: 10, 13, 15 óra
 
- „Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelül” – állatcsontok a régészeti leletanyagban. Milyen állatcsontok fordulnak elő leggyakrabban a régészeti leletanyagban, s hogyan ismerjük fel a legjellemzőbbeket?
A program időtartama: kb. 45 perc. 
Időpontok: 11, 16 óra
 
 
- „Mi lehet odabent?” Régészeti raktárlátogatás, nem vagy csak ritkán látható tárgyak bemutatása. A bátrabbak akár a rajzolásukra is kísérletet tehetnek. Ezen belül:  „Válaszol a rajzoló” Miért kell egy ásatásra rajzoló?, Mi egy rajzoló feladata? Stb. 
A program időtartama: 45 perc. Gyakorlati bemutatóval összekötve.
Időpontok: 9 órától folyamatosan óránként
 
 
- Nézzünk meg egy Árpád-kori falut! Biciklis kirándulás a Sóstói Múzeumfaluba. A 2014-ben átadott Árpád-kori falu bemutatása régész szakember vezetésével. Gyülekező: Jósa András Múzeum épülete. Program időtartama: 2 óra. A program keretében a múzeumfaluba történő belépés ingyenes. 
Időpontok: 10 óra és 14 óra
 
 
Az érdeklődők a nap folyamán poszter-kiállítást tekinthetnek meg a múzeumban, mely a régészek és a restaurátorok munkájából ad ízelítőt, valamint a Jósa András emlékére kialakított szobában régészeti feltárásokat bemutató filmek tekinthetőek meg.
 
A PÉNTEKI NAPON A JÓSA ANDRÁS MÚZEUMBAN ÉS A BICIKLISKIRÁNDULÁS KERETÉBEN TETT LÁTOGATÁS A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBA INGYENES!
 
 
 

2015. május 30. (szombat)

 
A második nap helyszíne a Sóstói Múzeumfalu, ahol egyéni látogatókat, baráti társaságokat, családokat, egyszóval mindenkit szeretettel várunk!
 
- „Hogyan készült?” Régész szakember segítségével lehet körbejárni az Árpád-kori falurészletet, aki elmeséli, hogy hogyan jött létre, s milyen leletek alapján tervezték meg a régészek a települést. Időtartam: 20-25 perc
Ezt követően a látogatók kipróbálhatják az ügyességüket. Részt vehetnek a falut övező fonott kerítés további építésében, s ezzel ők is továbbépítik a régészeti skanzent.
 
-„Próbáld ki te is!”  Eközben a restaurátorok segítségével lehetőség nyílik a miniatűr kerámiaedények készítésére. Segítségükkel bepillantást nyerhetünk az őskori fazekasok munkamódszereibe. Az érdeklődőbbek megtapasztalhatják, hogy milyen az, amikor az ember több ezer éves edénydarabokat mos és tisztít meg.  
 
- „Süssünk, süssünk valamit” Az Árpád-kori faluban korabeli alapanyagokból készített ételek kóstolása
 
- 11 órától kisfilm vetítése az Árpád-kori falu születéséről. Időtartama: 20 perc.
 
- 13 óra. - „Hogyan dolgozik a régész?” PowerPointos bemutató egy régész előadóval, aki általános bevezetést tart a régész munkájáról, a leletfelderítéstől a leltározásig.
Időtartama: kb. 45 perc.
 
- 16 óra. Ásatások, történetek. Interaktív beszélgetés Dr. Németh Péter c. megyei múzeum-igazgatóval, régésszel. Mesél a pályájáról, s felelevenít néhány érdekes történetet az ásatásairól.  Időtartama: 1 óra
 
 
 
A szombati napon a Sóstói Múzeumfaluba történő belépéskor 
az aktuális díjszabás érvényes.