Krúdy Napok a Jósa András Múzeumban is

A Jósa András Múzeum október 12–17. között számos tartalmas és izgalmas programot kínál az idei Krúdy Napok alkalmából.

„Ezek a könyvek éppen úgy jelentik a régi Nyíregyházát, mint akár a város múzeumai... Az én olvasóim sohasem kérdezték: hol születtem? Minden írásomból kitűnik, hogy nyíregyházi vagyok, aki büszke származására. Harminc esztendeig mindig Nyíregyházáról írtam, és szülővárosomtól sohasem kértem semmit a szereteten kívül." Krúdy Gyula
 
Krúdy napok
2015. október 12–17.

Két igazán neves országosan és külföldön is elismert vendégelőadó várja a Krúdy rajongókat. Október 12-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel dr. Pethő József, a Nyíregyházi Főiskola tanárának előadására invitáljuk vendégeinket. Október 14-én 14.00 órától a középiskolásoknak, 17.00 órától minden Krúdyt megismerni vágyóknak izgalmas történetekkel tűzdelt előadást tart dr. Saly Noémi irodalomtörténész, Krúdy kutató MKVM (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Budapest) „Krúdy Gyula Budapestje” címmel.

13-án és 15-én 10.00–14.00 óra között a múzeum irodalomtörténésze, Dr. Dámné dr. Rácz Magdolna kulisszatitkokat feltáró rendhagyó múzeumi irodalomórákat tart diákoknak – „Érdekességek a Krúdy család életéről – irodalmi barangoló” címmel. A sóstói erdő titokzatosan susogó fáinak lombjai alól, az ódon Podolini utcákról, a Margit-szigeti sétányról, a budai Tabán macskaköves utcáiról örökre hiányzik valaki. Valaki, aki a mennyei kiskocsmák ablakain át, kedvenc borát iszogatva bizonyosan ma is huncut pillantással figyeli az arra járó hölgyek hosszú szoknyái alól kivillanó karcsú bokákat. A programra előzetes regisztráció szükséges.

Megnyitja kapuit az évtizedes hagyományokhoz hűen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Őszi Tárlat 2015. 10. 16-án 14.00 órakor a tájhazában élő és alkotó művészek éves seregszemléje. A kiállításon részt vesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő vagy munkássága révén szorosan ide kötődő amatőr és hivatásos képző-, ipar- és fotóművész az elmúlt évben született alkotásaival. A kiállítást megnyitja dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

Roskadozó falú „A vén borivóhoz” elkeresztelt csárdánkba várjuk a Krúdy kuriózumokra sóvárgó vendégeinket, ahol halk cigánymuzsikával megidézzük a hajdan volt poharazók porlepte hangulatát. Térjen be hozzánk egy izgalmas kártyapartira, ismerkedjen meg a fröccs különleges történetével, kávéházi újságlapozón böngésszen divatjamúlt apróhirdetéseket, Mp4-ről hegyezze fülét kurta Krúdy novellákra, randevúzzon Krúdy kedvenc budai helyszíneivel, törje fejét a Krúdy-kvízen és a játékos feladatokon. A csárda bejáratánál a szoknyavadász „igazi Krúdy” és kacér hölgy kísérője várja a kicsiket és nagyokat, fiatalokat és hajlott korúakat egy békebeli szelfire... s bizony ám van még néhány furfangos aduász a molyrágta tarsolyunkban. Kíváncsivá tettük? Hihet a szemének. Múzeumi esszenciával várjuk a Kossuth téren október 17-én, szombaton. A programot esőnapon a Jósa András Múzeumban tartjuk meg.

A Kállay Gyűjtemény mini tárlattal vesz részt az idei Krúdy Napokon. A Gyűjtemény anyagából válogatott rendjeleket és kitüntetéseket mutat be az érdeklődő nagyközönségnek. Emellett a Máltai rend egyenruháiból is ízelítőt ad, a kisebbek pedig magukra ölthetik a máltai kukullát, vagy lovagi mese szereplői lehetnek egy fénykép erejéig.