Újabb különleges, ritka állat született Nyíregyházán

 A kis sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja az Állatpark Viktória házában. Az 1 hetes kb. 1500 grammos testtömegű kölyök miniatűr változata 40kg-os szüleinek.

Ez a különleges kinézetű állat államalkotó rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott.  Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket,  percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba.  A speciális étrendhez nem csak rágó és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat,a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.

Újabb különleges, ritka állat született NyíregyházánMellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, s a mellső lábain lévő 10 cm hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Az 1 éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla)tenyészpár, a 3 éves Manka és a 2 éves Marvin dán állatkertekből érkezett tenyészprogram keretében, hogy a park Viktória házának—mely a különleges s  fura kinézetű állatok gyűjteménye- kollekcióját gazdagítsák.

Táplálékuk—mivel a napi 30.000 hangya és termesz nem biztosítható- a speciális hangyásztáp mellett, darált marhahúsból, lisztkukacból és gyümölcspépből áll.

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva” kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a  ragadozókkal szemben.

Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnybe fogja részesíteni.

A kicsi zavartalan növekedése és nyugalma érdekében az eddig társbérletben élő bolíviai mókusmajmokat elkülönítettük tőlük.

Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete—mindössze 32.7C-ezért az anyaállat nagy legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben.

Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében

 

ez a két felvétel állatparkos, de különleges képeket készített az MTI fotósa is a kis csodalényről