Befejeződött a Benczúr téri játszótér felújítása és bővítése

November 5-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, Tormássi Géza önkormányzati képviselő és Bocskai Péter a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője ünnepélyesen felavatta és jelképesen átadta a városlakóknak a felújított Benczúr téri játszóteret.

Az önkormányzati forrásból, bruttó 19,7 millió forintból megvalósuló játszótéri felújítással a belváros legszebb és legmodernebb játszótere készült el.

A korábbi három játszóeszközt elbontották, helyükre 9 új, egyedi tervezésű játékot építettek, melyek illeszkednek a park környezetéhez.

Felállítottak egy közel 20 méter hosszú, négy tornyú, kombinált játékvárat, két íves csőcsúszdával és egy tűzoltó csúszdával. A vár elsősorban nagyobb gyermekek számára készült, így mászókövekkel, mászóhálóval, és egy fektetett bordásfal kapaszkodóval lehet rá feljutni. A legkisebbek számára felállítottak egy alig egyméteres csúszdaházat, egy dínó rugós játékot, és biztonságos bébi-hintákat. Ezen kívül két mérleghintát, négy lengőhintát, valamint egyensúlyozó- és négyüléses rugós játékokat építettek a téren. Új homokozó is készült, mely fölé árnyékolót építettek.

A Benczúr téri játszótér jelenleg az egyik legbiztonságosabb játszóhely a városban, a játékok alá 300 m2 gumitégla burkolatot fektettek le, a lengőhinták alatt pedig 150 m2 folyami homok ütéscsillapító talaj készült, melyhez fél méter mélyen talajcserét végeztek. A balesetveszély elkerülése érdekében az útkapcsolatoknál 50 méter hosszú kerítést is építettek. A játszótéren lebontott, de helyreállítható játékokat más városrészekben állítja majd fel a NYÍRVV.

Az idei évben két új játszóteret épített a társaság Mandabokorban és a Garibaldi utcán, valamint felújítottak és bővítettek további 9 játszóteret. (Vajdabokorban, a Benczúr téren, az Akácfa téren, a Dohány utcai tömbbelsőben, az Etel közben, a Kodály Zoltán utcán, a Sóstói u.1-3-5.szám alatt, a Toldi utca 90-ben, valamint az Árpád utca 79. alatt.)

A játszóterek felújítása során a már meglévő lengőhinták, mérleghinták és homokozók mellé elsősorban játékvárakat és csúszdaházakat helyeztek ki, és ahol szükséges volt, ütéscsillapító talajt alakítottak ki a gyermekek biztonsága érdekében.

2015-ben a NYÍRVV Nonprofit Kft. bruttó 29,8 millió forint önkormányzati forrást fordított a 11 játszótér felújítására és bővítésére.
A városüzemeltetés munkatársai folyamatosan végzik a városban található 94 játszótér karbantartási munkálatait, és minden évben frissítik a homokozók földjét. A karbantartási feladatokra bruttó 20 millió forintot fordít a társaság.