Dél-amerikai tapír bébi született Nyíregyházán!

A napokban megtartották a  műszaki átadását a Nyíregyházi Állatpark egyedülálló látványosságának, az Andok világát bemutató épületegyüttesnek. A tavasszal a nagyközönség számára is látogatható állatbemutató igazi meglepetése, hogy a frissen betelepített tapírmama már az új helyen hozta világra csöppségét.

Egy ősi legenda szerint Isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. Ez az állat, mely 35 millió éve alig változott, valóban rendkívül furcsa kinézetű; koponyája hatalmas, amelynek elülső részén csonttaraj van, felső ajka és orra egyesülve lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain 4, a hátsón 3 ujj található.
A kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest hihetetlenül mozgékony és fürge.

Ha természetes ellenségei—jaguárok, pumák- megtámadják, különleges testalkatának és rövid, tömött szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőbe, hogy lerázza magáról támadóit.

Bár a Föld 4 tapírfaja közül a dél-amerikai tapír ( Tapirus terrestris) állománya a legstabilabb, élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti,  ezért  a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta.

 

 

A Nyíregyházi Állatparkba 2013-ban érkezett   az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy  nőstény a már régebb óta itt élő hím állathoz, s 13 hónapnyi vemhesség után 2015 november 4-én utóduk született.

A kicsi bundáján hosszirányban világos színű  csíkok és sormintaszerű foltok láthatóak,melyek az álcázást szolgálják a természetben az erdei aljnövényzetben. Néhány hónap alatt ez a minta fokozottan eltűnik, s a jelenleg 1 hetes nőivarú egyed kb. 6-8 hónapos  korában már olyan színű lesz, mint az ivarérett állatok.

Az anya állat és kicsinye a park Andok házában él, egy számukra kialakított baba-mama boxban,s vendégeink tavasztól már megtekinthetik ezt az ősi kinézetű állatot.

Forrás: Sóstó Zoo