Ifjúsági csere Vietnamban

Ifjúsági csere Vietnamban 2015. november 23-29. között a Mustárház munkatársai és fiataljai/önkéntesei Vietnamban jártak, egy két éves brüsszeli finanszírozású, kapacitásbővítő projekt hatodik eseményeként. Magyarországról, Vietnamból és Romániából is öt-öt fiatal és egy csoportvezető vett részt az ifjúsági cserén, melynek központi témája az aktív állampolgárság, részvétel és a fiatalok bevonása, aktivitása volt.

A csere célja elsődlegesen az európai ifjúságügy alapjainak, működésének bemutatása a nem-formális játékok, munkamódszerek alkalmazásával. Az egy hetes program ideje alatt a fiatalok két facilitátor segítségével és a nem-formális módszerek felhasználásával megismerkedhettek az aktív részvétel fogalmával és fontosságával; kerekasztal-beszélgetések és csoportmunka keretein belül megvizsgálhatták, hogy a fiatalok mennyire aktívan vesznek részt a társadalomban, milyen programokat szerveznek, mit tesznek a környezetükért, stb.

A nem-formális munkamódszerek, játékok segítségével a kezdeti gátlások oldódtak, sikerült „megtörni a jeget” és közelebb hozni egymáshoz a résztvevőket, megismertetni őket egymással. A csoportbeszélgetések, közös feladatok, együttgondolkodás alkalmával sokat megtudtak egymásról a három ország fiataljai, ötletet cserélhettek és oszthattak meg. A feladatokon és közös munkán túl ami még jobban összekovácsolta a csoportot, az az együtt főzés és étkezés élménye volt. A vietnami fiatalok hagyományos vacsorával készültek az utolsó estére, amit maguk készítettek el.

A csere programjába természetesen sikerült szabadidős tevékenységet is csempészni, így lehetőség nyílt meglátogatni Hanoi óvárosát, rácsodálkozni a sajátos vietnami közlekedésre és belekóstolni a tradicionális vietnami konyha ízeibe is. Emellett a résztvevők megnézhették az ország első egyetemét, az Irodalom Templomát; látogatást tettek a Vietnami Hadtörténeti Múzeumban és egy hajóúttal egybekötött kirándulás során a híres Ha Long-öbölbe is eljutottak, ami az UNESCO világörökség része.

A csere célja, hogy a fiatalok jobban megismerjék egymás kultúráját, szokásait és hogy közösen, együtt gondolkodjanak és tervezzenek, maximálisan megvalósult. Sikerült megalapozni kapcsolatokat, elindítani együttműködéseket és egy életre szóló élményt szerezni a cserén résztvevő fiataloknak.