Kerékpárút épül Nyíregyházán a Tokaji úton

A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás 54 300 000 forint támogatásban részesült a „Nyíregyháza, Tokaji úton kerékpárút építése” című, KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0091 azonosító számú pályázat keretén belül. A kivitelezés 2015. október 26-án kezdődött, és november 30-án fejeződik be.
A Társulás a projekt keretében Nyíregyháza város belterületén, a Tokaji úton építtet kerékpárutat, ugyanis a területen jelenleg sem gyalogjárda, sem kerékpárút nem található. A Tokaji úti Vásártér vásárnapjai alkalmával a 38. számú főúton a gyalogos, az autós és a kerékpáros forgalom egyaránt nagy, mely a főúton bonyolódik. Mindez gyakran teremt balesetveszélyes helyzetet, melyek minimálisra csökkentése a beruházás megvalósításával elérhető. 
 
A projekt elsődleges célja tehát a biztonságos (autóforgalomtól elválasztott) kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, valamint a térségi kerékpárút infrastruktúra hálózatos jellegének fokozása. Fontos cél továbbá, hogy erősödjön a különböző közlekedési módok közötti átjárhatóság Nyíregyháza és vonzáskörzetének lakosai számára. 
 
A beruházás legfőbb eredménye, hogy 460 méter hosszúságban épül elválasztás nélküli gyalog- és kétirányú kerékpárút. A további eredmények közül kiemelendő, hogy a kerékpározás biztonságos feltételeinek megteremtésével csökken a balesetek száma, a térségi kerékpárút infrastruktúra hálózatos jellege erősödik, csökken a járműforgalom, ezáltal a környezetszennyezés is.