Tájékoztatás a levegőminőségről Nyíregyházán és környékén

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, 2015.10.31-én és 11.01-én, egymást követő két napon túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).
 

Napi átlagérték a Széna téri mérőállomáson:

10.31-én 86,3 μg/m3,

11.01-én 84,8 /μg/m3 volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben az elkövetkező napokban javulás nem várható.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Időjárás előrejelzés
Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségére
2015. 11. 02-től 11. 08-ig:

A hét időjárását egy fokozatosan gyengülő, de középpontjával végig térségünk fölött maradó anticiklon határozza meg. A légköri képződményt a hét első felében a magasban igen enyhe (1500 m körül +10 Celsius fok fölött), száraz levegő tölti ki, ugyanakkor a felszín közelében talaj alapú inverziós réteg alakult ki, mely különösen éjszakánként erős. Az anticiklon peremén péntektől kezdődően észak felől kelet felé haladó gyenge frontok súrolják térségünket, a magasban is hidegebb levegőt szállítva, változásra csak akkortól számíthatunk. Csapadék és számottevő szél akkor sem várható, de az inverzió gyengül, átmenetileg akár meg is szűnhet. Az éjszakánként kialakuló köd azonban egyre nagyobb terülten és ideig napközben is megmarad (keddtől, szerdától), így az inverzió majd a ködréteg tetejére helyeződik (csütörtöktől), kissé megnövelve a keveredési réteget.

Hétfőn még nagyrészt föloszlik az éjszakai köd, majd keddtől már egyre nagyobb területen napközben is megmarad. A rétegfelhőzet feloszlása szombaton várható, addig borult, párás idő valószínű gyenge vagy mérsékelt (5-25 km/h) légmozgással.
Éjszakánként eleinte még fagyok várhatók: 0 és -2 fok körül alakulnak majd a minimumok, majd a köd tartós beállása után csökken a napi hőingás, +3 fok körüli hajnali értékkel. Erős felszín alapú inverzió valószínű, a kibocsátott szennyezőanyagok a felszín néhány tíz méteres rétegében megrekednek, erős koncentráció emelkedést okozva.

Napközben hétfőn és kedden még 10 Celsius fölött, a tartós köd beállásával már csak +6 fok emelkedik a hőmérséklet.
Szombatra várható változás, a magasban 10 fokot csökken majd a hőmérséklet, és megélénkül (25-30 km/h) az északi szél. Napközben fölszakadozik a felhőzet, kevés napsütés is várható, csökkennek a koncentrációk.