Ma a gepárdok ingyen léphetnek be a Nyíregyházi Állatparkba

Ma a gepárdok ingyen léphetnek be a Nyíregyházi Állatparkba Ma van a Nemzetközi Gepárd Nap és aki gepárdnak festi az arcát vagy gepárd maszkot visel, azoknak kedveskedik a Sóstó Zoo ezzel a gesztussal.

December 4-Nemzetközi Gepárd Nap

A Természetvédelmi Világszövetsége december 4-ét a Nemzetközi Gepárd napnak nyilvánította.
A namíbiai Gepárd Fajmegőrzési Alapítvány ( Cheetah Conservation Fund )felhívást tett közzé, melyben szeretné, hogy minél szélesebb körben ünnepeljék ezt a jeles napot.
Mivel a Nyíregyházi Állatpark tart gepárdokat s fontos küldetésének tartja mind a fajmegőrzést, mind az oktatást, csatlakozott a Nemzetközi Gepárd Naphoz s a mai nap ezekről a különleges macskafélékről szól!

 

Ma a gepárdok ingyen léphetnek be a Nyíregyházi Állatparkba

A park hivatalos facebook oldalán a kérésnek megfelelően mai napon megváltoztattuk a borítóképet, emellett minden órában érdekesség olvasható ezekről az ikonikus állatokról.  Ráadásul aki a mai napon gepárdnak festi ki magát, vagy gepárd maszkot visel, ingyen jöhet be a parkba!

A gepárd eredetileg egész Afrikában elterjedt és Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig élt.
Veszélyeztetett faj; régebben tömegesen vadászták bundájáért, ma élőhelyének beszűkülése és zsákmányállatai számának csökkenése okozza a legnagyobb gondot.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van. Afrikában is mindössze 10.000 egyed él belőle a szabad természetben.
A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez a legfontosabb vonás, amely megkülönbözteti a többi macskafélétől. A vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, és segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben.
Nemének tudományos neve, az Acinonyx, görögül azt jelenti „nem mozgó karom”, míg a fajnév, jubatus, jelentése latinul „sörényes”.
Még több érdekes információ a fajról a mai napon a Nyíregyházi Állatpark hivatalos facebook oldalán olvasható!