Mit tegyek ha kutyát találtam vagy elveszett kedvencem?

Néhány tanáccsal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik helyzetét, így a szilveszteri petárdázás környékén.

Ha találtam:

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a kutyát megpróbáljuk azonosítani.
Amennyiben a kutyus nyakában van nyakörv és biléta, nyert ügyünk van, hiszen azonnal értesíteni tudjuk a gazdit az állat megtalálásáról. Azonban ez ritkán szokott előfordulni.
Keressük fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt, ahol meg tudják nézni, hogy van-e a kutyában mikrochip. Az állatorvos talált kutya esetében egy alapos vizsgálatot is végez, hogy ellenőrizze nincsen-e a kutyának sérülése. A mikrochip sajnos önmagában nem garancia, hiszen sok esetben a gazda adatai nincsenek feltöltve az állatorvosok által használható adatbázisba. Ha a mikrochip regisztrálva van, akkor az állatorvos azonnal tudja értesíteni a kutya tulajdonosát az állat megtalálásáról. (Ezek az eljárások INGYENESEK!)
Idősebb, fajta tiszta kutyáknál előfordulhat, hogy a fülében, vagy a hasán 4 számjegyű tetoválás található. Ha olvasható, vegyük fel a kapcsolatot a legközelebbi állatvédő szervezettel, akik felkeresik a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét, akik a sorszám alapján meg tudják mondani a tenyésztő adatit. Jó esetben a tenyésztő pedig meg tudja adni a gazda adatait.
Ha nem járunk szerencsével, akkor minél gyorsabban készítsünk pár jobb minőségű fényképet az állatról. Legyen képünk külön a kutya fejéről, illetve készítsünk egész alakos képet is, amelyen jól látszanak az állat méretei, testalkata. Készíthetünk plakátot, melyen a kutya adatait, és a saját adatainkat is célszerű feltüntetni. A plakátokat forgalmasabb helyekre, állatorvosi rendelőkbe, állateledel boltok környékén helyezzük el. Az internet nagy segítségünkre tud lenni, a közösségi oldalakon gyorsan terjednek a hírek. Az állatvédő szervezetek a hirdetésben nagyon szívesen segítenek.
Amennyiben van lehetőségünk magunknál tartani a kutyát tegyük meg, hiszen a legtöbb gyepmesteri telep és állatmenhely telt házzal működik. Ha nincs rá mód, akkor keressük fel a helyi állatvédő szervezetet vagy a legközelebbi menhelyet és kérjük a segítségüket.
Azonban, amit az Állatbarát Alapítvány is kér! Első sorban a balesetes és sérült állatokat tudjuk befogadni. Előzetes, telefonos egyeztetés nélkül ne keressék fel Állatotthonunkat, mert nem biztos, hogy a talált kutya elhelyezésében tudunk segítséget nyújtani. Ezért egy kis türelmet és megértést kérünk minden állatbaráttól.

Ha elveszett a kedvencem:

Az első, és legfontosabb, hogy mindenképpen lássuk el mikrochip azonosítóval (ha eddig még esetleg nem tettük meg), hiszen azon kívül, hogy törvényileg szabályozva kötelező is, nagyon sokat tud segíteni is gazdán és kedvencén egyaránt.
A chipen túl ajánljuk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, hiszen ez még jobban megkönnyebbítheti és meggyorsíthatja kedvencünk hazajutást. Sajnos tapasztaljuk, hogy a biléták, a nyakörvek gyakran leszakadnak, elvesznek, sőt le is lopják a kutyákról, ezért önmagában ez a megoldás nem elég biztonságos. Az ideális, ha van biléta és chip is.
Ezen kívül érvényesek elvesztés esetén is a talált résznél feltett lehetőségek is, vagyis plakátolás, internetes hirdetés adott oldalakon, menhelyeken. Érdemes a környékbeli gyepmesteri telepeket, állatmenhelyeket személyesen is végiglátogatni, hiszen sokszor az internetes oldalakon, vagy telefonon nem kaphatunk pontos, friss információkat.

Az Állatbarát Alapítványhoz 2013 év elején is több, mint 10 kutya került be szilveszter éjszakáját követően. Körülük még mindig vannak olyanok, akik az Állatotthonban vendégeskednek!

Hivatalosan a talált kutyus 14 napig kizárólag az eredeti gazdájának adható ki. A gazda az oltási könyv bemutatásával, illetve a kutya azonosításával veheti vissza az állatot. Amennyiben a gazda nem jelentkezik 14 nap után sem, a kutyus örökbe adható.
Nem csak szilveszter utánra vonatkozik, hanem minden esetben, ha elveszett kedvencünk.

Elérhetőségek Nyíregyháza környékén, ahol érdemes érdeklődni és bejelenteni az elvesztést:

Állatbarát Alapítvány
www.allatbarat.com
allatbarat@allatbarat.com
42/727-736
20/96-05402

PCAS Állatmentés
www.pcas.hu
petscare2000@gmail.com
70/ 944 3488

Nyíregyházi Állategészségügyi Telep(Gyepmester)
42/420-738