Duplájára bővítik a nyíregyházi LEGO gyárat

A LEGO Csoport jelentős gyártókapacitás-bővítő beruházást jelentett be ma Nyíregyházán. Az értékesítés alakulásától függően 2020-ra mintegy 4000 dolgozója lesz a nyíregyházi gyárnak.
 

2015 októberében a LEGO Csoport bejelentette, hogy a nyíregyházi LEGO gyárban bővítésre kerül sor, valamint a vevők és a fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében még további bővítések lehetőségét is vizsgálja.
A bővítés első fázisában fröccsöntő gépeket helyeznek üzembe 2016 során egy, a telephely közelében bérelt létesítményben, valamint további automatizált raktárral és LEGO® DUPLO® feldolgozó létesítménnyel bővítik a LEGO gyárat.
Ma a LEGO Csoport bejelentette, hogy további fröccsöntő, csomagoló és raktár területekkel, valamint adminisztrációs és üzemeltetéssel kapcsolatos épületekkel bővíti a gyárat. A gyártókapacitás növelésére vonatkozó döntés alapja, hogy a LEGO Csoport hosszú távon a LEGO® termékek forgalmának további növekedésére számít világszerte.
„Arra törekszünk, hogy a gyerekek a világon mindenütt átéljék a kreatív LEGO játékélményt, és üzleti tevékenységünk bővülése során gondoskodnunk kell arról, hogy a fogyasztók által keresett LEGO dobozokat a világon mindenhová képesek legyünk leszállítani. Ezért ruháztunk be eddig is és ezért fejlesztjük jelentős mértékben tovább gyártókapacitásunkat. A nyíregyházi LEGO gyárunk fontos szerepet tölt be azon hosszú távú törekvésünk teljesítésében, hogy még több gyerekhez eljussunk”, mondja Bali Padda, a LEGO gyártási területért felelős ügyvezető alelnöke.

 

 
A bővítés 2018-ra megvalósul
A bővítést követően a mostani gyár mérete megduplázódik. A bővítés során 2020-ig százmillió eurós nagyságrendű beruházásra kerül sor. Attól függően, hogy alakul a LEGO termékek forgalma a következő években, 2020-ra potenciálisan akár 1 600 új munkahely jöhet létre Nyíregyházán, ezzel a munkavállalók száma mintegy 4 000-re emelkedhet.
„A jelenlegi nyíregyházi gyárat 2014 tavaszán avattuk fel, és valóban izgalmas, hogy már most készen állunk a további bővülésre és arra, hogy ennyi új munkatársat fogadjunk. Nyíregyháza kitűnő hely a LEGO Csoport számára. Közel vagyunk az európai vevőinkhez és fogyasztóinkhoz, képesek vagyunk vonzani a kiváló minőségű LEGO termékek gyártásához szükséges szakképzett munkaerőt, emellett folyamatos a konstruktív együttműködés a kormánnyal és az illetékes helyi és regionális hatóságokkal”, mondja Jesper Hassellund Mikkelsen, a LEGO Csoport senior alelnöke, aki a dániai és a magyar gyárat vezeti.
Az új beruházás kivitelezése várhatóan a következő hónapok során indul el, az új létesítmények pedig 2018-ra állnak majd készen a termelésre. Az új fröccsöntő üzem további 768 fröccsöntő gépnek ad majd helyet, megkétszerezve ezzel a fröccsöntő gépek számát, a csomagoló üzem kapacitása pedig mintegy másfélszeresére nő.

 

 

 
Mi épül fel 2020-ra?
·         További 768 fröccsöntő gép befogadására alkalmas új fröccsöntő csarnok

·         Új fröccsöntő szerszámgyártó műhely

·         Több mint 500 000 tároló doboz tárolására alkalmas új automata magasraktár

·         Kb. 40 000 raklap tárolására alkalmas új automata magasraktár

·         Új csomagoló üzemek és egy manuális raktár

·         Új hulladékkezelő terület

·         Új irodaépület

·         Új feldolgozó épület, ahol a LEGO elemeket dekorálják és összeszerelik

·         Új feldolgozó épület, ahol a LEGO DUPLO elemek dekorálják és összeszerelik

·         Új épület a szükséges energiamennyiség kezelésére

 
A magyarországi LEGO gyár:
Tevékenységek: LEGO DUPLO és LEGO System kockák fröccsöntése, DUPLO elemek feldolgozása és DUPLO, valamint LEGO termékek csomagolása
Helyszín: Nyíregyháza
Jelenlegi létszám: Kb. 2 400 munkavállaló
Létszám 2020-ban: Akár mintegy 4 000 fő – a forgalom alakulásától és a szezontól függően
Jelenlegi méret: Kb. 120 000 m²
Méret 2020-ban: Akár 290 000 m², a forgalom alakulásától függően.