Élvezi a havat a Nyíregyházi Állatpark panda párja!

Ting-ting és párja a hím Szecsuán 1.5 évvel ezelőtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett  egy szlovák és egy ír állatkertből,  és tegnap óta-mikor is leesett az első hó- igencsak élvezettel hempergőznek és futkároznak a kifutójukban.  
 

Nem kell tartaniuk a hidegtől, hiszen bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig igen tömött aljszőrzet alkotja, amire szükségük is van, hiszen élőhelyükön, Ázsia hegyvidéki erdeiben, akár 4000 m tengerszint feletti magasságban is előfordulnak.
A kis pandát ( Ailurus fulgens) vörös macskamedvének is nevezik, mivel medvére emlékeztető külsejük mellett  jól másznak a  fára is, ill. úgy nyalogatják tisztára magukat mint a macska.

A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

Menüjükben gyümölcsök, rovarok és lárvák szerepelnek, de előszeretettel fogyasztják a kifutójában növő bambuszhajtások leveleit is.

 

 

Állományaik nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá váltak. Jelenleg az elterjedési területükön található összes országban  -azaz Bhutánban, Kínában, Indiában, Laoszban, Mianmarban és Nepálban is-védelmet élveznek. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a "súlyosan veszélyeztetett" kategóriába sorolta őket.