Mammut a Tiszában

Mammut a Tiszában Itt a tél és a hirtelen jött a havazás, valóságos „jégkorszakot” teremtett az országunk északi-hegyes tájain. Persze össze sem lehet hasonlítani az igazival amely kb. 10-12 ezer évvel ezelőtt ért véget és bizony itt a Kárpát-medencében is kifejtette hatását. Mi sem bizonyítja ezt fényesebben, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területén lévő Tiszadada település, ahol több esetben is rábukkantak a mára kihalt gyapjas mamut egyedeinek maradványaira.

(A mamut a jégkorszak sikeres túlélője volt hihetetlen alkalmazkodó készségének köszönhetően a jéggel borított északi félgömb legelterjedtebb állatai közzé tartozott egészen a legutolsó éghajlatváltozásig.)

Mammut a Tiszában

Legutóbb 2007 novemberében akadt rá egy helyi halász a Tisza medréből kiálló lábszárcsontra, egy Európa szerte igen értékesnek tekinthető leletre, bár viszonylag sok mamut fosszília került elő az elmúlt években-évszázadokban. Alig néhány lelet köztük a tiszadadai az, amely tartalmaz valamennyit az egykor élt állat gyapjából és így igen értékes lehet több tudományág számára. 

Mamut vagy mammut? 
Mindkettő helyes>>
A paleolitikától egészen a futurisztikus klónozásig, melynek során akár fel is támaszthatják ezt a földtörténeti szempontból éppen hogy csak kihalt fajt. A mai kor embere szinte nem is tudja felfogni, hogy mit rejt a „Földünk belseje”! 

 

Pásztor Miklós