Cégvezetőből ügyvezető a nyíregyházi színháznál

A korábbi ügyvezető távozása után az eddigi cégvezető, Kirják Róbert viszi tovább a Móricz Zsigmond Színházat. A teátrumban 14-edik éve dolgozó szakember most már ügyvezetőként nyilatkozott a tervekről a Nyíregyházi Televízió és Napló szerkesztőségének, melyből kiderült, hamarosan munkába állhat egy, a társulat által elfogadott és támogatott művészeti tanácsadó is.

Kirják Róbert neve nem ismeretlen a színházban, hiszen 2002-ben lett, az akkor a megyei és városi önkormányzat közös fenntartásában működő intézmény gazdasági igazgatója, 2010. december 1-től 2013. június 30-ig pedig az ügyvezetője és gazdasági igazgatója.

CÉGGÉ VÁLÁS, ORSZÁGOS PÉLDÁKKAL

Miután 2012-ben a színház teljesen városi fenntartásba került, a budapesti és egyre több vidéki teátrum biztató példájára 2013 július elsejével nonprofit kft-vé alakult át. Erről úgy gondolja: – Könnyebben irányítható ebben a formában a rendszer, és rugalmasabb működést tesz lehetővé. Egyébként is elmondható, hogy pénzügyi értelemben a színház gazdálkodása stabil.

OPERATÍV IRÁNYÍTÓ VOLT

2013-ig volt tehát az igazgató mellett ügyvezető és gazdasági igazgató, s az átalakulás után lett cégvezető. Erről a posztról a következőket mondja: – Ez gyakorlatilag az operatív irányítást jelenti, leginkább a pénzügyi és műszaki feladatok koordinálását, s emellett a munkaügyi és jogi dolgokat is magában foglalja, míg a kettős vezetés ügyvezető tagjának – sok más egyéb teendő mellett – a művészeti ügyek, például az évadterv készítése, a szereposztás, a rendezők kiválasztása jelenti főként a feladatát.

RENDBEN FOLYIK A MUNKA

Bár mostantól ez a felelősség is az övé, folyamatosan egyeztet a színészekből álló Művészeti Tanáccsal, melynek mindenkori tagjait (most Széles Zita, Fülöp Angéla, Horváth László Attila, Rák Zoltán, Tóth Károly) a társulat választja. Az új ügyvezető kiemelte: – Megnyugtattam őket, hogy ne aggódjanak, a színház működése változatlanul gördülékeny lesz, nem lesz probléma a hátralévő négy bemutatóval, hiszen tavasszal kerül még színre a Bál a Savoyban, a Tudós nők és az Időutazás. Ami egyébként múlt hét szombaton be is bizonyosodott, ugyanis a MŰvész Stúdióban a Csoda és Kósza című gyermekelőadást hatalmas sikerrel mutattuk be, és gőzerővel készülünk a most szombati, Palacsintáskirály című nagyszínpadi gyermekelőadásra. Tehát mondhatom, hogy a szakmai munka változatlanul folyik, megnyugodott mindenki és a munkájára koncentrál.

MŰVÉSZETI TANÁCSADÓ ÉRKEZIK

Kirják Róbert hangsúlyozta: noha sok mindent megtanult az elmúlt, közel másfél évtizedben a színészek körében, nem tartja magát ilyen értelemben szakembernek, ezért, bár egy személyben dönt, annak felelősségével, előtte tájékozódik művészeti dolgokban. – Mindenképpen egy jobbkezet kell magam mellé találni, aki ezeket velem együtt átgondolja, ebben kikértem a művészeti tanács és a társulat véleményét. Több név szóba került, és úgy néz ki, hogy az ő általuk legjobban kívánt, tehát nem csak elfogadott, hanem javasolt személlyel sikerült is megállapodnom – mondta az ügyvezető, aki a szerződéskötést megelőzve, nevet még nem említhetett.

VIDOR, SZABADTÉRI

A Művészeti Tanáccsal már a következő évaddal kapcsolatos tervekről is egyeztetett, ám addig is rengeteg a feladat, hiszen javában zajlik a VIDOR Fesztivál előkészítése. Ennek pénzügyi háttere – tájékoztatása szerint – a központi és önkormányzati forrásokból már most javarészt biztosított, persze szívesen várják idén is a színház iránt hosszú évek óta elkötelezett helyi vállalkozói, mecénás kör támogatását. Az előadások válogatása mellett több nagykoncert is a megállapodás előtt áll. A Szabadtéri Színház nyári programját pedig már ősz óta szervezik, s az ügyvezető szerint sikerült mindenkit megszólítani, aki a színvonal emelésében, a közönség becsalogatásában segíthet. Nemsokára be is jelentik az egyik produkciót, mely különlegesnek ígérkezik.