Véget ér a hajléktalan ellátás téli krízisidőszaka

 Lezárult a hajléktalan ellátás krízisidőszaka, melynek során két krízisszállót nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros budai oldalán. Az éjszakai szálláshelyeket elkerülő embereket a teajárat és az utcai gondozószolgálat látta el enni és innivalóval, takaróval.

Március első hetében indult el utoljára az most záruló krízisidőszakban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárata, mely a főváros budai oldalán szendvicset és forró teát vitt a hajléktalan embereknek. A novembertől működő járaton 84 középiskolás diák teljesített önkéntes szolgálatot, esténként az időjárástól függően harminc – ötven főt ellátva. A teajáratot a mozgó orvosi rendelő kísérte.

A fővárosban az állandó éjszakai menedékek mellett két krízisszállót nyitott a Szeretetszolgálat, a Feszty Árpád úton és a Rimaszombati úti Kollégiumban, ezekkel együtt 426 férőhely állt rendelkezésre. Ezek 80-90%-os kihasználtsággal működtek ezen a télen. 

Budapesten a Szeretetszolgálat hat nappali melegedőt tart fenn, az intézmények napi átlagforgalma meghaladta a kétszáz főt. A Széll Kálmán téri nappali melegedőben a krízis időszakban több mint harmincezer liter teát osztottak ki a máltai szervezet munkatársai  Az intézményben nemcsak hajléktalan emberek vették igénybe az ellátást, főként hónap végén kisnyugdíjasok és rászoruló emberek is betérek kenyérért vagy melegedni. Naponta átlagosan 220 embert látott el az intézmény. A Miklós utcai nappali melegedőben januárban és februárban összesen 840 ember kért ellátást és vette igénybe a szolgáltatásokat, köztük a mosási lehetőséget. Az éjjeli menedékhelyet olyan hajléktalan emberek is felkeresték, akik azelőtt nem fordultak meg a Szeretetszolgálat szálláshelyén.

A krízisidőszakban a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busza is fokozottabban figyelmet fordít a hajléktalan emberekre, 2171 személyt vizsgáltak meg a járaton. Ezen a télen a speciálisan átalakított busz 3542 km-t tett meg, járt Veszprémben és Miskolcon is. 

A vidéki nagyvárosok hajléktalan ellátó intézményei a korábbinál enyhébb tél ellenére is teljes kihasználtsággal működtek, a nappali melegedők és népkonyhák teltházzal üzemeltek. A területi diszpécserszolgálatok huszonnégy órában várták a lakossági bejelentéseket, és szükség esetén krízisautót küldtek a földön fekvő, kihűléssel fenyegetett emberekért. A Szeretetszolgálat többek között Miskolcon, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden, Pécsett, Veszprémben, Pécsett és Sátoraljaújhelyen működtet hajléktalanellátó intézményeket.