Gyermeknap a Sóstói Múzeumfaluban

A nemzetközi gyermeknapot 1931-től ünnepeljük Magyarországon. Igaz, abban az időben az ünneplés egy egész hétig tartott. 1950-ben csökkent az ünnepnapok száma egyre, s ez a különleges nap május utolsó vasárnapja lett.
 

Ebben az évben május 29-én ünnepeljük a gyermekeket. A Sóstói Múzeumfalu színes, érdekes programokkal és rendkívüli kedvezményekkel csatlakozik az ünneplőkhöz, akiknek tartalmas szórakozást, kikapcsolódást ígérünk, legyenek akár 0 évesek, vagy éppen 100-hoz közel.

10 órakor nyitjuk meg kapuinkat a látogatók előtt. 10 óra 30 perckor a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar vidám, zenés felvonulását kísérhetik vendégeink: figyelemmel vagy akár szó szerint. A menet a Múzeumfalu főterére vezet, ahol a zenekart kiegészítő Majorette Csoport parádéjának lehetnek fül- és szemtanúi.

11 órakor Hoksz Attila, a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny 2015-ös közönségdíjasa lép színpadunkra. A tehetséges ifjú legény a dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület táncosaival közös produkciót ad elő.

12 órakor az aprókat várjuk a templom mögötti területre, ahol a Burattino Bábszínház művészei egy makacska kakaskáról mesélnek.

12 óra 30 perckor „Csak szeret és szolgál…” címmel új időszaki kiállítást nyitunk, amely két kortárs művész, Szakács Erzsébet keramikus és Boncsér Árpád szobrász népi ihletésű alkotásaiból nyújt válogatást. Szakács Erzsébet műszaki végzettséget szerzett, de az agyag iránti különös vonzalma mégis a művészet felé vezette, amely hivatása és hobbija lett egyszerre. A több díjjal kitüntetett Boncsér Árpád a Nyíri-Mezőség méltán híres „művészfalujában”, Tiszadadán alkot, itt születnek az emberi tartást, a szülők és a munka tiszteletét hangsúlyozó, élethű  szobrai.

14 órakor a Múzeumfalu főterén felállított színpad elé várjuk a gyerekeket, akiket a nyíregyházi Mandala Dalszínház művészei a négyszögletű kerek erdőbe fognak varázsolni. A népszerű író, Lázár Ervin gyermekregényének musical változatából láthatunk részleteket.

Főtéri programunk zárásaként, 15 órától a Gombóc együttes tart koncertet, amelyen vidám gyermekdalokkal szórakoztatják, megénekeltetik és megtáncoltatják az ifjú közönséget.

Nemcsak a faluközpontban, a Pálinkaházban is várjuk ifjabb és idősebb látogatóinkat. Az Andokban élő gyermekek hétköznapjaival ismerkedhetnek meg egy interaktív tárlatvezetés keretében, amelyet két időpontban 10 óra 30 perctől és 14 óra 30 perctől tartunk. Nemcsak beszélgetünk az indián gyerekek életéről, a vendégek megkóstolhatják kedvenc édességeiket, és elkészíthetnek egy olyan játékot, amely az indián kultúrához kapcsolódik. Természetesen a mese sem maradhat ki, 11 óra 30 perctől és 13 óra 30 perctől a népszerű Dió Trió interaktív, zenés gyermekműsorában dél-amerikai népmesékkel ismerkedhetnek a kisebbek.

A nap során több vendégünk is lesz. A Nyíregyházi Méhészek Egyesületének tagjai látványkaptárban mutatják be a méhek titkos életét, de lehetőséget biztosítanak a pergetés kipróbálására is, melynek jutalma a frissen nyert méz kóstolója lesz. A Nyíregyházi Babaklub tagjai szívesen cserélik ki tapasztalataikat a gyermekes vagy gyermeket tervező anyukákkal, apukákkal a babahordozás szépségeiről, bensőséges élményéről, előnyeiről. A szülőket és a leendő szülőket az országos mozgalommá nőtt Kerekítő foglalkozásaira is várjuk, ahol megtanulhatják, hogyan segíthetnek a népi mondókák, gyermekdalok mosolyt varázsolni a picik arcára.

A nagyobb gyerekeket különböző portáinkon hagyományos kézműves foglalkozásokkal, eszközös népi játékokkal, lovaglással és szekerezéssel, íjászattal szórakoztatjuk.

Műhelysorunk mesterei is várják az újabb találkozási lehetőséget látogatóinkkal, hiszen örömükre szolgál, ha szeretett mesterségükről beszélhetnek, sőt szívesen bevonják a látogatókat is egy-egy tevékenységbe.
Minden kedves vendégünknek ajánljuk vásársorunk felkeresését, ahonnan igazi egyedi ajándékokkal, „vásárfiával” térhetnek haza.

S akinek megtetszett programajánlatunk, kérjük figyelje szórólapunkat, melyen három kupont helyezünk el. Az egyikkel anarcsi portánkon egy finomsághoz lehet hozzájutni, a másodikkal a fedett színben egy kézműves foglalkozáson lehet részt venni, a harmadikkal pedig fényképész műtermünkben viseletes fényképet lehet készíttetni. A kuponok birtokosai számára mindhárom szolgáltatásunk ingyenes!
 

 

Sóstói Múzeumfalu