Roma Integrációs Nap Nyíregyházán

2016. június 3-án Nyíregyházán több helyszínen "Gyere közelebb" címmel roma integrációs nap – programsorozatot rendeznek. A program célja a diszkrimináció és az előítéletek elleni küzdelem, célcsoportja az általános- és középiskolás korosztály.
 

A „Gyere közelebb!” című egynapos komplex rendezvény 2016. június 3-án délután 14:00 és este 22:00 között valósul meg. Célja, hogy a Nyíregyházán és vonzáskörzetében élő roma és nem roma közösség tagjait – kiemelten a 12-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat -közös kulturális és játékos programok megvalósításán keresztül közelebb hozza egymáshoz a romákkal szembeni negatív diszkrimináció és előítéletek csökkentése érdekében.

Háttere: A rendezvény az Európai Bizottság Igazságügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának (EC DG Justice) társfinanszírozásával, az EMMI támogatásával, a „Romákkal a Romákért” című projekt részeként fog megvalósulni.

Programok:
Délutáni programok 14:00 – 14:30 – Kossuth tér Meglepetés flashmob
14:30 – 17:00 Szabadság tér (a Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér),
Ham-Ko-Ham koncert,
Szikes Zenekar – koncert és hangszerbemutató,
Gyere közelebb és játssz velünk! – közös alkotás és játék a Kossuth téren (hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó (civil) szervezetek játékos érzékenyítő, antidiszkriminációs programjai)

Esti programok a Móricz Kertben
18:00 – 18:45 Beszélgetés sikeres roma fiatalokkal (Oláh Gergő, énekes, Farkas András, a Zeneakadémia hallgatója)
19:00 – 20:15 Somnakaj – dalok egy cigány musical-ből, sztárokkal a színpadon (Oláh Gergő, Falusi Mariann, Szirtes Edina Mókus és még sokan mások)
20:30-22:00 Parno Graszt – koncert és buli Magyarország legjobb roma zenekarával

A szervezésben közreműködő szervezetek:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata,
EMMI - Nemzeti Roma Kontakt Pont,
Türr István Képző és Kutató Intézet,
Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola,
MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft.

A rendezvény támogatói:

Európai Bizottság Igazságügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (EC DG Justice) – „Romákkal a Romákért” kezdeményezés, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Móricz Kert Nyíregyháza