Nyírbátori Zenei Napok 2016 - A zene ünnepe Nyírbátorban

Nyírbátori Zenei Napok 2016 - A zene ünnepe Nyírbátorban A nyírbátori Református templom ősi falai között 1967 nyarán csendült fel először Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, amely megalapozta a Nyírbátori Zenei Napokat. Jeles évfordulóhoz érkezett a jó minősítéssel fémjelzett komolyzenei programsorozat. Az elmúlt 50 esztendő során megannyi jeles művész, zenekar, ismert és elismert zenei tehetség fordult meg a történelmi örökséget őrző kisvárosban.
„A fél évszázados jubileum alkalmából méltó módon tisztelgünk elődeink előtt. Őrizzük a Zenei Napok gazdag hagyományait, de új értékekkel is gyarapítjuk azokat” - hangsúlyozta Máté Antal polgármester.
 
A város és a térség kulturális életének legfontosabb eseménye az idén is nagyszerű produkciókkal várja a muzsika kedvelőit. A programok között szerepel többek között a Nyírbátori Koncertfúvószenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Caramel és a Debreceni Kodály Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikusok Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Gál Tamás Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével. De lesz swing, jazz, francia sanzonok a szlovák Golddies Zenekar és a Budapest Jazz Orchestra előadásában, bor-, vacsora-, és barokkesttel egybekötve. Ismét fellép az ExperiDance társulata, a magyar tánckultúra utazó nagykövetei. A „Gyöngyhajú lány balladája - a musicalek alfája és omegája”-Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter, Simon Panna Bogi és Békefi Viktória főszereplésével, olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Régi Csibészek, az Ezüst Eső, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a Gyöngyhajú lány...
 
Nyírbátori Zenei Napok 2016 - A zene ünnepe NyírbátorbanAz 50. Nyírbátori Zenei Napok július 30-án 14 órától Kozma Lászlóné kiállításának megnyitójával indul 50 év képekben és plakettekben címmel. Az értékes gyűjteményt Dr. Báthori Gábor hadtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum - Báthori István Múzeumának igazgatója méltatja. Majd ezt követi egy Zenetörténeti bélyegkiállítás, amelyet Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója ismertet. A kísérő programok mellett szintén ezen az ünnepen adják át Dr. Kesztyűs Ferenc festőművész remek alkotását, egy tűzzománc-képet, amely 1988-ban készült Nyírbátori tartózkodása idején és a művész most a városnak adományozott.
 
Újra felcsendül a nyírbátori toronyzene a városháza erkélyéről. A kétszeres Kossuth-, Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész, Farkas Ferenc külön Nyírbátornak írt alkotását három trombita, négy kürt, három harsona és tuba kíséretében a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenegy fúvósa adja elő. A Kulturális Központ lépcsőpiramisán a nyírbátori Koncertfúvószenekar és a Bátor Mazsorettek remek produkciójával kezdődik a VIII. Fúvószenei találkozó, ahol Máté Antal polgármester is köszönti az egybegyűlteket. Fellép még többek mellett a BrassEleven, a Fourtissimo Együttes és a GroupandSwing zenekar is.
 
Akik szeretik az ínyenc, egyedi desszerteket, azok megkóstolhatják Györki Emese külön erre az alkalomra készült különleges kézműves bonbonjait. De itt még nem ér véget az ízek kavalkádja, hiszen a város neves cukrászai szintén erre a nem mindennapi eseményre alkotnak meg egy könnyed, lágy süteményét, amelynek az elnevezése legyen meglepetés.
 
Az 50. Nyírbátori Zenei Napok részletes programkínálata a www.kulturaliskozpont.com vagy a Facebook közösségi portál Nyírbátori Programok oldalon található.