Bemutatkozott a Sóstó Zoo fehér oroszlán bébije

Bemutatkozott a Sóstó Zoo fehér oroszlán bébije Ma mutatkozott be a nagyközönségnek a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán bébije. A kicsi 100 napi vemhesség után, augusztus 26-án született s bár anyja nevelte, a kicsi 3 hetes korában az anya állatnak elapadt a teje, ezért  egy gondozó nő vállalta át a ritka színváltozatú kölyök nevelését.

A jelenleg 5 hetes kis állat szépen gyarapodik, naponta átlagosan 70-100grammal, s a jelenlegi súlya 2800g.  Gondozója, Herlicska Anikó, aki már több oroszlánt is felnevelt, jelenleg naponta hatszor eteti, alkalmanként 50ml kutyatej pótló tápszerrel s mellette csukamájolajat és bélflóra pótlót is ad a kicsinek.

Mivel a kis állat érdekét az szolgálja, hogy minél kevesebb emberi hatás érje, ezért a gondozó is csupán az etetés időszakában érintkezik a kölyökkel. Az apróság eddig egy látogatóktól elzárt helyen élt, holnaptól azonban a Viktória ház lesz az új otthona, ahol egy üvegablakon keresztül a látogatók is végigkísérhetik a cseperedését, s megleshetik, hogy játszik vagy táplálkozik a ritka nagymacska.

Bemutatkozott a Sóstó Zoo fehér oroszlán bébijeA kis oroszlánhölgynek még nincs neve, a kifutója mellett elhelyezett ládába várják majd a javaslatokat a gondozók.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehér oroszlán pár. A holland származású hím állat, Inkosi és társa a cseh Binti eleinte normál színezetű fajtársaikkal éltek közös csapatban, majd idén külön kifutóba kerültek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak s csupán Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

 

A jelenleg 5 hetes kis állat szépen gyarapodik, naponta átlagosan 70-100grammal, s a jelenlegi súlya 2800g.  Gondozója, Herlicska Anikó, aki már több oroszlánt is felnevelt, jelenleg naponta hatszor eteti, alkalmanként 50ml kutyatej pótló tápszerrel s mellette csukamájolajat és bélflóra pótlót is ad a kicsinek.

 

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban, állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat s most már utóduk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.