Sikeres volt a Színházak Éjszakája

 Szeptember 17-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban először kukkanthattak be a nézők a kulisszák mögé. Sokan regisztráltak a Színházak Éjszakájára, és akik ezt tették, jobban is jártak, mert ezen szerencsések ülve nézhették végig, hogy miként próbálnak a városunk színészei a 35 éves színház falai mögött.

Három előadásba nézhetett bele a látogató. Az első a Krúdy Kamara teremben a Borisz Akunyin által írott Sirály című mű, Szabó K.István rendezésében. Mint ahogy Akunyin ezen a művében -  olyan fülledt volt a levegő a sok szerelemtől és az elfojtott vágytól, hogy Dorn doktornak (Gáspár Tibor) folyton szellőztetni kellett - úgy  a Kamarában is szinte megállt a levegő, annyira tele volt nézőkkel. A Nagyszínpadon Moliére: Tudós Nők című művének a próbáiba kaphattunk betekintést.

Maga a rendező Hargitai Iván furcsa, de nagyon elfogadható módon párosította rendezői stílusát és Moliére korszakát a mai viszonyokra. Akkor is voltak karrierista nők, akik szerették volna kivívni a függetlenségüket és most is vannak. A mű mondanivalóját átvezette napjainkra, mert be kell vallanunk, hogy az idők bizony változnak és ezzel együtt a nyelvezet is. A tét nem kicsi, kivívni a városka gazdag, sznob köreinek elismerését, kiváltképp Kriszta és a blőden-lilán hömpölygő sorokért ölni kész lánya, Ari, valamint a pikáns sorokat testi valóra váltani kívánó sógornője, Lizi kegyeit. Ilyenek bizony a mai Tudós Nők.

 

 

Nehéz helyzetben volt a Krúdy Kamarában Ladányi Andrea koreográfus, mert a színészeink éppen a Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról című műből táncjelenetet adtak elő és a terem ehhez nemhogy a színészeknek, de a nézőknek is kicsi volt. Andrea nem esett kétségbe, hisz a jelenetet fél ívben és szorosan is meg lehet mutatni ebben a teremben. „Ha nem bírod már elviselni azt, amiben vagy, Lépj ki, mint egy rossz cipőből, ringasd el magad!” - éneklik a sorsukat elviselni nem tudó fesztiválra igyekvők a műben. Eszter és József hiába menekültek el a történelem rosszarcú alakjai elől Magyarországról, sorsuk utoléri őket az ígéret földjén is. Tasnádi Csaba rendező, igazi XXI. századi képi- és hangzásvilágban ismerteti meg a nézőkkel ezt a mára már klasszikussá vált darabot.

A Színházak Éjszakája záró meglepetése a 35 éve önálló társulattal rendelkező teátrum elmúlt évtizedekre visszatekintő kisfilmje volt. Színház a nézők szeretete nélkül nem tud helytállni - vallja Kirják Róbert ügyvezető igazgató.

 

Hajzer Andy