Krúdy-emlékszoba nyílik a Jósa András Múzeumban

A Jósa András Múzeumban Krúdy Gyula-emlékszoba nyílik október 14-én, délelőtt 11 órakor, melyet Dr. Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi tanár nyit meg.

„Mert a szem néha káprázik… Káprázik, és ez az emberi boldogság.”( Krúdy Gyula)

A Jósa András Múzeumban egy emlékszoba megnyitásával idézzük fel Krúdy Gyula alakját, ki oly nagy hódolattal adózott a női szépségnek, a jó ételeknek, jó boroknak és a cigányzenének. Mégsem volt igazán boldog, sem gazdag soha. Apró lila betűivel papírra vetett sorai a legnépszerűbb írók közé emelték.  A sóstói erdő titokzatosan susogó fáinak lombjai alól, az ódon podolini utcákról, a Margit-szigeti sétányról, a budai Tabán macskaköves utcáiról örökre hiányzik valaki. Valaki, aki a mennyei kiskocsmák ablakain át, kedvenc borát iszogatva bizonyosan ma is huncut pillantással figyeli az arra járó hölgyek hosszú szoknyái alól kivillanó karcsú bokákat.

 

„A Nyírség álmodója”-címmel nyílik Krúdy Gyula-emlékszoba október 14-én pénteken, 11 órakor a Jósa András Múzeumban. Az új állandó kiállításban bemutatjuk az író gazdag életműve dacára szegényes hagyatékából Nyíregyházán fellelt könyveit, bútorait, tárgyait és emlékeit.

Szakmai partnereink, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával folyamatosan bővülő irodalmi tablókkal, rendhagyó órákkal, és meghirdetett alkalmakkal várjuk a jövőben a látogatókat.

Az emlékszoba avatásán köszöntőt mond Halkóné dr. Rudolf Éva Nyíregyháza MJV Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.                                                                    

Megnyitja: Dr. Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens/ ELTE/.
Krúdy sorait idézi Rák Zoltán, a Móricz Zsigmond Színház Soós Imre –díjas művésze.
Tárlatvezetést tart Babolcsi Andrea múzeumpedagógus.

Emlékbélyegzés Krúdy-képeslapon és kóstoló Krúdy kedvenc süteményéből, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája és Kollégiuma cukrászműhelyéből.