"Láss a polcok mögé!" - Tudatos fogyasztással kapcsolatos fotókiállítás Baktalórántházán

Útjára indult a Bors Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetségének tudatos fogyasztással kapcsolatos fotókiállítása.

Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és „szavazunk” pénzünkkel egy-egy termékre. Tudatos fogyasztóként jó lenne, ha igyekeznénk megfontolni vásárlásainkat, keresnénk a helyi beszerzési forrásokat, friss, szezonális élelmiszert. Ebben próbál segítséget nyújtani a fotókiállítás, amelyet jövő április végéig 12 helyszínen kerül bemutatásra.

Baktalórántházán az E-misszió Egyesület és a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola szervezi a kiállítást az iskola aulájában.

„A felmérések azt mutatják, hogy sajnos vásárlásaink egyre nagyobb részét bevásárlóközpontokban, szupermarketekben bonyolítjuk le, így nagyon fontos lenne, hogy minél több üzletben jelenjenek meg az ökológiai gazdálkodásból vagy méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek.” – mondta Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

„A bevásárlóközpontok térnyerésével párhuzamosan sokan keresik a régi ízeket, hagyományos élelmiszereket, a termelői piac hangulatát is. Szeretnénk, ha a kiállítás nyomán sokan kedvet kapnának a kertészkedéshez, vagy ahhoz, hogy kilátogassanak a helyi termelői piacra.” – tette hozzá Tömöri László az iskola, koordináló pedagógusa, az egyesület aktivistája.

A kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók egy teszt segítségével képet kaphatnak arról, mennyire tudatos fogyasztók, és felmérhetik azt is, hogy mennyire alaposan nézték meg a kiállítást.

A kiállítás Baktalórántházán a Reguly Antal Általános Iskolában 2016. november 18. és 24. között tekinthető meg; megrendezését a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.
 
További információ:
Tömöri László – Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola, E-misszió Egyesület, 30/515-0690, tomoril@e-misszio.hu
Kapitányné Sándor Szilvia, Magyar Természetvédők Szövetsége, programvezető, (1) 216-7297, szilvi@mtvsz.hu