Márton-napi Vigasság a Sóstói Múzeumfaluban

Márton napján a Sóstói Múzeumfaluban is a libáé lesz a főszerep. Nem véletlenül, hiszen a hagyomány úgy tartja, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Már a középkortól nagy lakomákat rendeztek e jeles napon, mert úgy hitték, hogy akkor az új esztendőben is bőven lesz mit enni és inni. Márton napján már iható az újbor, így a zsíros ételek mellett ez is felkerülhetett az ünnepi asztalra.

A Sóstói Múzeumfalu is követi a hagyományokat, újborral és libás ételekkel várnak mindenkit, aki november 12-én kilátogat a szezon utolsó előtti nagyrendezvényére.

A napot számos zenés-táncos program színesíti. „Itt a libatolvaj!” címmel a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének „Így tedd rá!” tánccsoportja mutat be kis műsort, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek néptáncbemutatóját kísérhetik figyelemmel – vagy ha kedvük kerekedik, akár tánclépésekkel – az érdeklődők. A Mandala Dalszínház előadásában felcsendülnek a Lúdas Matyi című zenés darab részletei.

12 óra 30 perctől a faluközpontban álló református templomba várják azokat, akik részt szeretnének venni az istentiszteleten, hálát adva az őszi betakarításért, különösen a szőlőért és a belőle készült újborért.

 

A délutáni programot a Szeredás Népzenei Együttes interaktív dramatikus játéka nyitja meg, amellyel a vásári csepűrágók és cirkuszi mutatványosok lassan feledésbe merülő világába repítik el a kicsiket és nagyokat.

14 óra 30 perckor kezdődik a libaszépségverseny, melynek első helyezettjét finom takarmány, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja.

A friss hagyományt követve lámpás felvonulást is tartanak, melyen saját kezűleg festett lámpásokkal vehetnek részt a látogatók. Ezeket kézműves foglalkozás keretében a kállósemjéni porta kemencével fűtött meleg szobájában lehet elkészíteni. Ugyanitt próbálhatják ki az érdeklődők a „libahímelést” is.

A lámpás menet az újlétai uradalmi magtár irányába tart, ahol 16 órától mozgásos népi játékokkal várja a gyerekeket a SzabadTáncMívesek csapatának két oszlopos tagja, Lauber Laura és Kurinszky Márk. A muzsikát a Bürkös zenekar szolgáltatja.

Majd a felnőttek is lehetőséget kapnak rá, hogy bekapcsolódjanak a tánctanulásba, a táncmulatság ahogyan mondani szokták „kifulladásig tart”.

 

 

A nap során a kisebb gyerekek a csarodai paplakban mesemorzsolóban szórakozhatnak, Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárának közreműködésével. S amíg a kicsik a mesék világában kalandoznak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a csuhézást, illetve a lúdtollas betűvetést.

A gasztronómiai paletta sem merül ki a zsíros kenyérben, a vendégek libasültet, kemencében sült tököt, almát és krumplit, „libaszem”-nek keresztelt kalácsot és szívmelengető forró italokat fogyaszthatnak.

A Sóstói Múzeumfalu a Márton nevű kedves látogatókat egy külön kedvezménnyel lepi meg, ők belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt a rendezvényen.