A 2016-os év értékelése, a Nyíregyházi Állatparkban

A 2016-os év értékelése, a Nyíregyházi Állatparkban Átadtuk az Andok kalandokat - igen impozáns állatgyűjteménnyel – a kis panda ikrek és fehér oroszlán mellett több száz kis állat született, bővült a szálláskínálatunk, hiszen Állatparkunk üzemeltetésébe került a Sóstói erdő szélén található Ózoon Hotel is és közel 480.000 látogató nézte meg a 20 éves Nyíregyházi Állatparkot. Nem csak az Európai Állatkertek Szövetsége hanem az Európai Akváriumok vezető testületébe is a Nyíregyházi Állatpark szakemberei képviselik a magyar állatkerteket.

Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak azon, hogy minden évben újdonság várja a vendégeket. Idén, a tavaszi nyitány első nagy látványossága, az Andok Kalandok átadása volt. A Sóstó-projekt részeként, csaknem 400 millió forintos állami forrásból felépített állatbemutatót és a hozzá tartozó függőhidakról sétálva nézhetik meg többek között jaguárokat, pápaszemes medvéket, tapírokat, vikunyákat, alpakát, feketenyakú hattyúkat és ormányos medvéket,a létesítményben kialakított inka templomban pedig az Andok egykori indián őslakosainak kultúrájával ismerkedhetnek meg a látogatók. A fák koronaszintjén kanyargó, hat kifutót összekötő függőhidakba több száz méter hálót, több ezer méter kötelet és acélhuzalt építettek be. Az épület közelében kapott helyett a nagy kondorkeselyű röpde is.

Idén is szép számmal volt szaporulat, összesen 175 állatcsemete látott napvilágot. Az idei év legnagyobb sztárja a kis fehér oroszlán volt, de óriási érdeklődés követte a kis panda ikerpár fejlődését is.
A Nyíregyházi Állatpark nyáron született kis fehér oroszlánját eleinte az anyja nevelte, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. A nőstény kölyköt az állatpark egyik gondozójára, Herlicska Anikóra bízták, aki korábban két oroszlánt már sikeresen felnevelt.

 

A kis állat, az első heteiben egyedül élt, s csak gondozói jártak be hozzá, hiszen a kicsi érdekét az szolgálta, hogy minél kevesebb emberi hatás érje, majd 11 hetes korától egy nőivarú normál színezetű fajtárs érkezett hozzá, azzal a céllal, hogy együtt nőjenek fel s később egy hímmel együtt falkát alakítsanak ki. A kis fehér oroszlán igazi közönség kedvenc, így nevet is a látogatók adtak neki. A több száz névjavaslat közül , a gondozók a Kókuszt választották, mely utal a kis állat élőhelyére és színére is, ráadásul születésekor a bársonyos puha hófehér bundájával leginkább egy kókuszgolyóra hasonlított.

Minden kis állat születése, nagy dolog egy állatkertben, de ha olyan cuki kis panda ikerpárról van szó, amik veszélyeztetett állatok, az külön örömet jelent. A nyíregyházi kis panda szülők 2 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A szaporulat azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán szaporodnak a macskamedve-félék családjába tartozó állatok. A kölykök néhány hónap alatt olyan gyorsasággal cseperedtek, hogy mára már bizony csak avatott szemek tudják őket megkülönböztetni őket szüleiktől.

 

A 2016-os év értékelése, a Nyíregyházi Állatparkban

Madár szaporulatban sem volt hiány. Az idei év legnagyobb szakmai eredménye a kritikusan veszélyeztetett karvalykeselyű fióka kelése volt. A tenyészpár közel 20 éve költözött a Nyíregyházi Állatparkba s a két madár, sokáig nem mutatott különösebb érdeklődést egymás iránt, de idén januárban fészket raktak, s 55 nap után kikelt a kicsinyük. A fióka szépen növekszik, s napjainkban már csak tollruhája segíti megkülönböztetni őt szüleitől.
Igazi kihívás volt megszervezni és lebonyolítani egy 2 méteres hím homoki tigriscápa szállítását, ahol parkunk szakemberei saját fejlesztésű eszközökkel fogták ki majd szállították Varsóból az 5 éves állatot, Ócenáriumunk 500.000 literes medencéjébe.

Vitathatatlanul a legnagyobb német rajongói klubbal Fiete,a rostoki születési jegesmedve rendelkezik, akit a fajmegőrzési program helyezett Nyíregyházára, az itt élő idősebb nőstény mellé későbbi tenyésztés céljából. A Sarkvidéki Panoráma új lakója nagyon aktív, játékos, sokat pancsol, már közös kifutóban él Zorával, a jegesmedve nősténnyel.
Idén is számtalan kulturális programnak adtunk helyet, így a már megszokott állat bemutatók mellett bábszínházi előadások és különleges kiállítások fogadták vendégeinket, melyek közül a Herendi Porcelán Manufaktúra Állatok a művészetben tárlata aratta a legnagyobb sikert.

Óriási érdeklődéssel zárult Állatparkunk adománygyűjtő napja is, ahol 22 családsegítő szervezetnek 35 teherautónyi adományt gyűjtöttünk. Ezen a jeles napon, bárki 100Ft-os belépőjegy megvásárlásával látogathatta a parkot, ha hozott valami adományt a rászorulóknak. Idén 20.000 adakozni vágyó érkezett hozzánk, így mindenkinek jutott valami a karácsonyfa alá. Ráadásul idén az állami gondozásban lévő gyermekek ingyen látogathatták parkunkat így több mint 1000 gyermeknek adhattunk életre szóló élményt.
A közel 480 ezer vendég igazán tartalmas kikapcsolódásban vehetett részt. S ha szerették volna kipihenni fáradalmaikat, betérhettek parkunk állatkerti szállodáiba, mivel bővült a szálláskínálatunk is, hiszen Állatparkunk üzemeltetésébe került a Sóstói erdő szélén található Ózoon Hotel, ami az ország második állatkerti szállodája, a szintén Állatparkos Hotel Dzsungel mellett.