Megemlékezés és kiállításmegnyitó Kállay Kristóf születésének 100. évfordulójára

Megemlékezés és kiállításmegnyitó Kállay Kristóf születésének 100. évfordulójára A múzeumalapító Kállay Kristóf születésének 100. évfordulóján egy kamarakiálítással emlékezik  a Kállay Gyűjtemény, melyet a gyűjtemény vezetője, Mohácsi Endre történész nyit meg december 7-én, 11 órakor, a Széchenyi u.1.sz. alatt, a Kállay Gyűjteményben.

A Szuverén Máltai Lovagrend Szentszékhez akkreditált meghatalmazott minisztere és rendkívüli nagykövete, a Magyar Máltai Szövetség egykori elnöke, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi szervezetének európai osztályvezetője és a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény alapítója idén 100 esztendeje 1916. december 7-én született Nyíregyházán. Édesapja Kállay Miklós a Magyar Királyság 34. miniszterelnöke 1942-1944. között, édesanyja Kállay Helén, Kállay Rudolf a nyíregyházi Erzsébet Közkórház első igazgató főorvosának lánya.

Megemlékezés és kiállításmegnyitó Kállay Kristóf születésének 100. évfordulójáraKállay Kristóf életének nagy részét – az 1944-ben bekövetkezett német megszállást követően - Rómában, emigrációban töltötte. Miután 1995-ben végleg hazaköltözött feleségével, Vásárhelyi Vera írónővel, muzeális értékű magángyűjteményét az általa alapított Kállay Gyűjteményben helyeztette el. Az idén már Lengyelországban is kiállított, Kállay Kristóf születésének 100. évfordulójának tiszteletére összeállított unikális tárgyak között láthatóak II. János Pál pápa által kiadott pápaérmek, Kállay Kristóf máltai lovagi világi díszegyenruhája, Máltai Lovagrendi kitüntetések, a Vatikán által kiadott kitüntetések és még számos megtekintésre érdemes, különleges darab, melyek Gyűjteményünk részét képezik.

 

A megemlékezésre és a kiállítás megnyitójára december 7-én, szerdán 11 órától, a Kállay Gyűjteményben kerül sor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kertész Tünde Fruzsina
Kállay Gyűjtemény